Milyonlarca çalışan tarafından heyecanla beklenen asgari ücret, dün akşam saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklandı. Bakan Işıkhan asgari ücretin yüzde 49 artışla net 17 bin 2 TL olduğunu duyurdu.
Yapılan artışla ilgili ekonomistler, gelecek yıl enflasyonda yukarı yönlü bir değişim ve ücretlerde reel bazda kayıplar olabileceği uyarısında bulundu. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, asgari ücrette yapılan artışın perakende fiyatlarına yansımasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Dernek olarak asgari ücrette Ocak ve Temmuz’da çalışanı ve işvereni mağdur etmeyecek kademeli bir artış taleplerini hatırlatan İçten, “Şimdi bu değişim ile üretici fiyatları en az yüzde 25-30 civarında artış gösterecek. Bu da perakende fiyatlarına zam olarak yansıyacak” açıklamasında bulundu.
Asgari ücretteki artışa karşın işverenlerin devletten destek taleplerinin de karşılık görmediğini vurgulayan İçten, emek yoğun sektörler için pozitif ayrımcılık beklentileri olduğunu ve bunun karşılanmadığı gibi asgari ücret desteğine de 200 lira gibi çok sınırlı bir artış yapıldığını söyledi.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise ücretlerdeki artışın önümüzdeki aylarda fiyatlara bir yansıması olacağını söyledi.
Perakende sektörü olarak içinde hammadde, üretim, lojistik, ve mağaza maliyetlerini barındıran bir zinciri yönettiklerini belirten Öncel, “Bu zincirin halkalarındaki şeffaf olmayan ve kontrol edilemeyen maliyet artışları maalesef ürün fiyat artışı olarak bize geri dönecek.” diye konuştu.
Asgari ücretin açıklanmasının ardından iş dünyasından da değerlendirmeler gelmişti. Sektör temsilcileri devletten daha fazla destek beklediklerini belirtmişti.