Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Aranan Barona Ulaşılamıyor! Borsadan Büyükler de Kaçıyor

Kamu bankalarının ve varlık fonunun Borsa İstanbul’dan elini çektiği konuşulurken yatırımcılar göç mevsimini başlattı. Son veriler büyüklerin de çıkışını ortaya koydu.
Aranan Barona Ulaşılamıyor! Borsadan Büyükler de Kaçıyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Halka arz furyasıyla çok sayıda yatırımcı çeken Borsa İstanbul’da güç dengeleri değişkenlik gösteriyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) 2023 yılının Aralık ayı sonu kapanış verilerinde, hızlanan çıkışlara rağmen yatırımcı sayısında artışın yüzde 100’ü aştığı duyurulurken, büyük yatırımcı grubu için işler aksi yönde oldu.

Borsada yönetilen portföyün yüzde 80’lik kısmına sahip olan kesimde bir ayda 21 bine yakın çıkış görüldü.

MKK verilerine göre Borsa İstanbul’da portföyü 1 milyon TL’nin üzerinde olan büyük yatırımcı sayısı Aralık 2023 döneminde bir önceki aya göre 20 bin 904 azalarak yeni yıla borsadan uzakta giriş yaptı.

Son çıkışlarla birlikte 2023 yılı 186 bin 632’ye inen büyük yatırımcı sayısıyla kapandı. Kasım ayında bu sayı 207 bin 536 seviyesindeydi. 1 milyon TL üzerinde portföyü elinde tutanların sayısı ise Ekim ayında başlayan savaş öncesi zirvedeydi. Eylül 2023 döneminde büyük yatırımcıların sayısı 217 bin 728 ile rekor seviyeye oturmuştu.

Portföy Değeri de Eriyor

MKK verilerinde yalnızca büyük yatırımcı sayısının değil, bu yatırımcıların yönettiği portföy değerinin de düştüğü göze çarptı.

Buna göre portföyü 1 milyon TL’yi aşan yatırımcıların yönettiği portföy yılın son ayında 3,95 trilyon TL’den 3,74 trilyon TL’ye indi.

Büyük yatırımcı sayısının rekor kırdığı Eylül 2023 döneminde ise portföy büyüklüğü de zirveye çıkarak 4,26 trilyon TL olmuştu.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.