
ABD ve Çin’in de aralarında bulunduğu 21 ekonominin dahil olduğu APEC, ticaret gerginlikleri nedeniyle büyümenin yavaşlayacağı konusunda uyardı. Bölge büyümesinin 2025’te bir önceki yılki yüzde 3,6’dan yüzde 2,6’ya düşeceğini öngören grup, tarife gerginlikleri ve politika belirsizliği nedeniyle toplu büyümelerde keskin yavaşlama riskine işaret etti.
APEC’in Ticaretten Sorumlu Bakanlar Toplantısı öncesinde yayınladığı yeni ekonomik rapor, ticaret politikası belirsizliğini ortadan kaldırmak için eylem çağrısında bulundu.
APEC Politika Destek Birimi Direktörü Carlos Kuriyama, şu ifadeleri kullandı:
“Tarife artışlarından ve misilleme önlemlerinden ticaret kolaylaştırma prosedürlerinin askıya alınmasına ve tarife dışı engellerin yaygınlaşmasına kadar, ticarete elverişli olmayan bir ortama tanık oluyoruz. Bu belirsizlik iş güvenini zedeliyor ve birçok firmanın durum daha öngörülebilir hale gelene kadar yatırımlarını ve yeni ürün lansmanlarını ertelemesine yol açıyor.”
Raporda ayrıca finans piyasalarının belirsizliğe tepki verdiği belirtiliyor. Küresel oynaklık endeksi Nisan ayında 2023-2024 ortalamasının üç katından fazla artarak 52 puana yükselirken, yatırımcıların güvenli liman varlıklarına yönelmesiyle altın Mayıs ayı başında ons başına 3200 dolara fırladı.
APEC Politika Destek Birimi Analisti Rhea C. Hernando, “Küresel ekonomik tablo oldukça kırılgan. APEC genelindeki genel hükümet borcunun 2030 yılına kadar GSYİH’nin yüzde 110’una ulaşması öngörülüyor. Aynı zamanda, küçülen bir işgücü ve yaşlanan bir nüfus da dahil olmak üzere uzun vadeli demografik değişimlerle karşı karşıyayız. Mali ve yapısal stres gerçek” dedi.
Bu endişelere ek olarak, raporda ayrımcı tarife dışı önlemlerin, özellikle ticareti bozan sübvansiyon önlemlerine dikkat çekiliyor.
Yine de rapor mevcut anın ekonomilerin birlikte çalışması için kritik bir fırsat sunduğunu vurguluyor.
Kuriyama da APEC ekonomilerini işbirliğine ve istikrara yeniden bağlı kalmaya şöyle çağırdı:
“Bu, sınırların arkasına çekilme zamanı değil. Bu, iş birliğini ikiye katlama zamanı. Toplu eylem yoluyla APEC ekonomileri belirsizlikle baş edebilir ve daha dayanıklı, müreffeh bir gelecek için temel oluşturabilir.”