Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) başörtüsü teklifinin ardından Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) anayasa değişikliği için hazırlıklara başlamıştı. Anayasa değişikliği teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı.
Anayasa teklifinin referanduma gitmesi için AKP ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) seçim ittifakı olan Cumhur İttifakı üyelerinin dışında 26 vekile ihtiyaç olduğu kaydedildi. Üzerinde çalışılan Anayasa, başörtüsü ve aile tanımıyla ilgili maddelerde değişiklik öngörüyor.
Anayasa’daki yeni düzenleme ile yapılacak gerekli görüşmeler sonrasında TBMM Başkanlığı’na sunulacağını Erdoğan tarafından açıklandı. Ancak Anayasa teklifinin yasalaşması için Cumhur İttifakı’ndaki oy sayısının yeterli olmayacağı belirtildi.
AKP Diğer Partileri Ziyaret Ederek Destek Toplamalı
Moskova merkezli medya kuruluşu olan Sputnik haberine göre Cumhur İttifakı haricinde, teklifin referanduma gitmesi için 26, doğrudan yasalaşması içinse 66 milletvekilinin daha evet demesi gerekiyor. Söz konusu değişikliğin yasalaşması için AKP’nin diğer partileri ziyaret ederek destek toplayacağı vurgulandı.
Anayasa değişikliği teklifi TBMM Genel Kurulu tarafından yapılan görüşmelerle sonuca bağlanacak. Değişikliğin, 1982 Anayasasının 175. maddesine göre kabul yeter sayısı, TBMM üyelerinin tam sayısının beşte üçü (360) veya üçte ikisi (400) olmalıdır.
Söz konusu sayılara göre onay şekilleri değişir. Anayasa değişiklik teklifine 400’den az 360’dan fazla vekilden evet cevabı alınırsa teklifin Cumhurbaşkanı tarafından referanduma sunulması zorunludur.
Eğer, 400 veya daha fazla vekil tarafından evet yanıtı alınırsa teklif Cumhurbaşkanı tarafından direkt onay alabilir. Bu durumda Cumhurbaşkanı eğer isterse yeni düzenlemeyi referanduma götürebilir.
Anayasa Değişikliğinde Hazırlıklar Tamam
Erdoğan’ın bugünkü grup toplantısı konuşmasında yeni Anayasa değişikliğine de değinerek, muhalefet tarafından türlü sinsilik ve tuzakları meşrulaştıran yasa teklifi yapıldığını paylaştı.
Muhalefetin oyunu olarak nitelendirdiği teklife, tüm kadınların kılık kıyafet özgürlüğü ve aileyi esas alan anayasa değişikliği ile karşılık verildiğine dikkat çekti.
Hazırlıkların tamamlandığını ve teklifin Meclis’te görüşüldüğüne işaret eden Erdoğan, bugün teklifin sunulacağını bildirdi. Halk oylaması dahil tüm adımları atmaya hazır olduklarını aktarak, “Biz milletin hakemliğinden asla kaçmadık.” dedi.