Yatırımcılar, FED’in faiz politikasının daha zayıf ülkeleri etkileyebilecek bir seviye olan yüzde 6’ya kadar yükselip yükselmeyeceğini düşünürken, gelişen piyasalar gelecekteki olası rakamları fiyatlıyor. Uzmanlara göre Çin’in yeniden açılması, daha büyük olanlar için darbenin bir kısmını hafifletebilir.
FED’İn nihai faiz oranının zirve yapacağı yerle ilgili beklentiler son derece hızlı bir şekilde yükseliyor. Piyasalar Eylül için yüzde 5,5-5,75 aralığında fiyatlanırken, CME FedWatch bandın o ay yüzde 6’ya çıkması için yaklaşık yüzde 50 şans veriyor.
Hareketin ölçeği ve hızı, yükselen küresel oranlar nedeniyle genellikle gerileyen gelişmekte olan hisse senetleri, tahviller ve para birimlerindeki yatırımcılar için rahatsız edici bir ortam yaratıyor.
Faiz Artırımının Nedeni Enflasyondaki Kalıcılık
S&P Global Ratings gelişen piyasalar baş ekonomisti Satyam Panday, FED’in nihai federal fon oranındaki mevcut yeniden fiyatlama riskinin kısa bir süre içinde yüzde 6’ya çıkmasının, hedeflerin çok üzerinde seyreden enflasyona tepki bağlamında olduğumu söyledi. Bunun genellikle gelişmekte olan piyasalar için net bir negatif olduğunu sözlerine ekledi.
FED’in bu ayki toplantısında 25 baz puanlık faiz artırım kararı alması bekleniyordu. Ancak FED Başkanı Jerome Powell’ın son açıklamaları, faizlerin tahminlerden daha yüksek seviyelere çıkacağına dair beklentileri artırdı.
UBS stratejisti Manik Narain bir notunda, “FED’in yüzde 6’ya doğru sıkılaşması, gelişmekte olan piyasa varlıkları için tarihsel ağrı eşiklerini sıkı bir şekilde test edecek. Hindistan rupisi ve Çin yuanı ile Filipin ve Şili pesoları dolar karşısında büyük kayıp yaşayabilir” ifadelerini kullandı.
Yakın tarihli bir Barclays analizi, 50 baz puanlık bir faiz artırımının- oranlardaki oynaklığı artıracağını belirtiyor. JPMorgan’daki analistler, nihai oran istikrara kavuştuğunda doların zayıflamasını bekliyorlar. Ancak 50 baz puanlık bir faiz artırımının ABD doları lehine bir değişiklik olacağını belirttiler.
Gelişmekte olan daha büyük ekonomilerdekki yerel sabit getirili piyasaların sıkıntıyı hissedeceğini belirten UBS analistleri ise hala sıcak olan enflasyonun yanı sıra yüzde 6’lık oranın, Şili ve Hindistan’ın yanı sıra Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’daki kısa vadeli faiz oranlarını savunmasız hale getirdiğini ifade etti.