Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, Pazartesi günü Almanya Eschborn’daki Deutsche Börse Yıllık Resepsiyonunda konuşma yaptı. Yeni yılın genellikle yeni zorluklar getirdiğini ancak bunun yanında her zaman birçok fırsatı da sunduğunu söyledi.
Geçen yıl jeopolitik gerilimlerin küresel ekonomiyi giderek daha fazla etkilediğini görmeye başladıklarını ve şu anda çok önemli bir dönüm noktasında bulunduğunu belirtti.
Bu doğrultuda yeni bir küresel haritanın şekillendiğini ve haritanın şoklar, arz ve güvenlik olmak üzere birbiriyle ilişkili üç faktör tarafından tanımlandığını anlattı. Küresel tedarik desteğinin azalmasıyla birlikte ekonominin yeni tür şoklarla karşı karşıya kaldığını dile getirdi.
Jeopolitik rüzgarların yeni haritanın ikinci önemli ayağı olan arz konusunu da şekillendirdiğini belirtti. Bu konuda ABD’nin Enflasyonu Düşürme Yasası’nı hatırlatan Lagarde, bazı ürünlerin ithalatında bağımlılığı azaltmayı hedeflediğini söyledi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin tüm ekonomiler için enerjide arz güvenliği sorununu gündeme getirdiğini ve bunun temiz enerji üretimine geçişi hızlandıracağını sözlerine ekledi.
Faiz Artırımlarına Devam Mesajı
2023 yılına Avrupa için üç büyük zorlukla girildiğini söyleyen Lagarde, “İlk zorluk, hızla değişen bir dünyada Avrupa’nın kritik çıkarlarını en iyi şekilde nasıl koruyabileceğimizi yeniden düşünmektir. Ticarete çok açık ve küresel tedarik zincirlerine derinden entegre olmuş bir ekonomi olarak, jeopolitik rüzgarlara karşı savunmasızız. “ dedi.
Bu noktada Avrupa’nın yalnızca bir takipçi değil, aynı zamanda bir lider olmasını sağlamaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Çıkarlarının tehdit edildiğini gördükleri yerde ekonomik ağırlıklarını daha stratejik bir şekilde kullanabileceklerini kaydetti.
Küresel ekonominin parçalanabileceği bir geleceğe hazırlıklı olmaları gerektiğini belirterek, Avrupa için ikinci zorluğun kendi büyüme kaynaklarını daha fazla geliştirmek olduğunu açıkladı.
Son olarak Avrupa’nın karşı karşıya olduğu üçüncü en büyük zorluğun yüksek enflasyon olduğunu ifade etti. Bunun kendisini ilgilendiren en büyük zorluk olduğunu belirtti. Son zamanlarda enerji enflasyonu düşse de temel enflasyonun yükselmeye devam ettiğini dile getirdi.
AMB’nin yüzde 2 hedefinin üzerindeki enflasyonun kalıcı hale gelmemesinin hayati önem taşıdığını belirten Lagarde, bunu aşağı çekmek için faizlerin artırılmaya devam etmesi gerektiği mesajını verdi.