Dün ABD’den gelen verilerde piyasaların beklediği enflasyon verisinin beklentileri aşması değerli metallerde fiyatları altüst etti. ABD Merkez Bankası’nın (FED), faiz indirimine geçme ihtimaliyle fiyatlanan ve son günlerde gaza basan ons altın enflasyon verisine 20 dolarlık düşüşle tepki verdikten sonra kapanışı 2158 dolardan yaptı. Türkiye’de ise düşüşler alım fırsatı olarak algılandı.
kolayca yatırım yapın
Dün geri çekilen gram altın bugün ise sabah saatlerinde 2270 lirayı gördü. Gram tarafındaki rekor denemeleri altın yatırımcısının iştahını açarken, yurt içinde üretim tarafında mesai de arttı. Gelen son bilgilere göre kuyumcularda altın tükendi, Darphane çift vardiya yapmak zorunda kaldı.
Merkez bankalarının altın alımları ve jeopolitik risklerle de altının güvenli liman özelliğinin gündemde yerini koruduğu ve düşüşlerin derinleşmediği yorumunu paylaşan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Nasıl Bir Ekonomi YouTube kanalında yaptığı değerlendirmede, fiziki altına ulaşımın güçleştiğine dikkat çekti. Artık altında yüzde 10 satıcı, yüzde 90 alıcı şeklinde bir denklemin oluştuğunu söyledi.
Kuyumculardaki ziynet durumunu Ekonomi gazetesine anlatan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, Darphane yönetimi ile bir araya geldiklerini ve altın üretiminde hafta sonu fazla mesai yapıldığını, Pazartesi gününden itibaren ise çift vardiyaya geçildiğini söyledi.
Atayık, “Kapalıçarşı, Kuyumcukent, semt kuyumcuları ve iletişim halinde olduğumuz Türkiye’nin diğer illerindeki kuyum işletmelerinin de aynı şekilde etkilendiği ve yoğunluk yaşandığı gözleniyor” diye konuştu.
Vatandaş Yastık Altındaki Altınını Bozdurmuyor
Türkiye’deki yatırım alışkanlıklarına dikkat çeken Atayık, vatandaşların yastık altı altınlarından vazgeçmediğini, aksine yerine yenilerini ekleme hedefinde olduklarını ifade ederek şöyle ekledi:
“Birçok ilde fiziki altın bulmak konusunda sorun olduğu yönündeki tespitler, vatandaşların sahip olduğu altını bozdurma yönünde irade göstermedikleri, aksine kolay erişilebilir Darphane basımı sarrafiye ürünlerine talebin arttığı şeklinde.”