Değerli metal piyasasında sert yükseliş sürüyor. Altın, gümüş ve platin yeni zirveleri görürken, güçlü alımlarla da dikkat çekiyor.
Ons altın fiyatı bu sabah 4530,9 dolar ile tüm zamanların en yükseğini gördükten sonra yüzde 0,71 yükselişle 4511,38 dolarda seyretmeye başladı. Yılbaşından bu yana getirisi yüzde 72’ye yaklaştı.
Gram altın ise 6245,22 TL ile rekor kırdıktan sonra yüzde 0,86 yükselişle 6225 TL sınırında gezmeye başladı. Yılbaşından bu yana getirisi yüzde 108,61’e yükseldi.
Ons gümüş 75,13 dolar ile tarihi zirvesini güncellerken, daha sonra yüzde 4,48 yükselişle 75,10 doların üstündeki seyrini koruyor. Yılbaşından bu yana getirisi yüzde 160’a yaklaştı.
Gram gümüş 103,62 TL ile rekor kırarken, yüzde 4,45 yükselişle 103,50 TL’nin üzerindeki seyrini koruyor. Yılbaşından bu yana getirisi yüzde 215’in üzerine yükseldi.
Piyasalarda, yıl sonuna doğru düşük likidite, ABD’de faiz indirimlerinin sürecği beklentisi, doların zayıflaması ve jeopolitik tansiyonun yükselmesi değerli metallere talebi artırdı. Analistlere göre özellikle spekülatif işlemler, ralliyi hızlandıran ana unsur oldu.
2026’da en az iki Fed faiz indirimi fiyatlanırken, faiz getirisi olmayan altın ve gümüş gibi varlıkların düşük faiz ortamında cazibesini koruyacağı değerlendiriliyor. Analistler, 2026’nın ilk yarısında altının 5000 dolara, gümüşün 90 dolara yaklaşabileceğini öngörüyor.
Platin tarafında da dikkat çekici bir ralli yaşandı. Platin fiyatı yüzde 7’yi aşan artışla rekor kırarken, paladyum da son üç yılın en yüksek seviyelerine yaklaştı. Otomotiv sektöründe kullanılan bu metaller, sıkı arz koşulları, ticaret ve yaptırım belirsizlikleri ile altından çıkan yatırımcıların rotasyonuyla destek buldu.