ABD Başkanı Donald Trump yönetimi tarafından dün yapılan açıklamada, Avrupa Birliği’nin (AB) Boeing Co.’nun rakibi Airbus SE’yi desteklemeye devam etmesi durumunda yeni gümrük vergilerini uygulayacağını bildirildi.
AB’nin destek ödemelerinin yarattığı zarar gerekçesiyle; bazı peynir, şarap, motosiklet ve helikopter ile kayak kıyafetlerine yönelik ek gümrük vergisi getirileceği açıklandı. Altın fiyatları söz konusu gelişme ile bir haftadan fazla sürenin en yüksek seviyesine yaklaştı.
Altın, Trump hükümetinin Avrupa ürünlerine yeni tarifeler getirme tehdidi ile yükselişe geçti.Ons altın dün 1303 dolar ile 28 Mart’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. TSİ 10:40’ta 1298 dolardan işlem görüyor. Commtrendz Risk Management Services direktörü Gnanasekar Thiagarajan yaptığı yorumda, dolardaki zayıflığın ve hisse senedi piyasalarındaki düşüşün altına destek olduğunu belirtti.
Hindistan’daki fiziki talebin 7 Mayıs’ta yapılacak Tritiya sebebiyle artması beklenen talep öncesinde yükseldiğini açıkladı. Altının onsu pozitif bölgede hareket ederken, spot gümüş %0,1 artışla 15.242 dolardan, platin 915,15 dolardan ve paladyum 1363.3 dolardan satılıyor.
Gram altın yurt içinde dolar kurunun, yurt dışında ons altının yükselişiyle 238 liraya kadar çıktı.Güne yükselişle başlayan gram altın şu dakikalarda 236 liradan alıcı buluyor. Cumhuriyet altını 1573 lira, 22 ayar bileziğin gramı 216 lira, çeyrek altın 380 lira ve Ata altın 1568 liradan satılıyor.
Ekonomistler küresel piyasalarda dün etkisini artıran alımların ons altın fiyatlarında yükselişe sebep olduğunu belirtti. Yurt içinde ise dolar kurunun etkisinin izlendiği yorumlandı. Ancak güne yükselişle başlayan dolar kuru yönünü eksiye çevirdi ve saat 10:50’de 5,6668 liradan işlem görüyor.
Uzmanlar altında ticaret görüşmeleri ve IMF ile Dünya Bankası’nın yıllık toplantılarının etkisi olacağını belirtiyor.ABD ile Çin arasında devam eden ticaret görüşmeleri yatırımcıların odağında olan en önemli konulardan biri olmayı sürdürüyor. Altında yükseliş trendinden bahsedebilmek için 1307 doların üzerinde kapanış olması gerektiğini belirten analistler; ticaret görüşmeleri, Brexit süreci, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın yıllık bahar toplantısından çıkacak gelişmelerin takip edileceğini söylüyor.
Bu arada İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, ülkenin AB’den 12 Nisan’da anlaşmasız ayrılmasını önlemeye dönük yasa tasarısını onayladı. Yani herhangi bir anlaşma yapılamazsa Brexit’in iptal durumu söz konusu olabilecek.