Pandemi döneminden itibaren küresel enflasyondan destek alan ve sıkı faiz politikalarıyla baskılanan değerli metallerin, 2024’te faiz indirimine sıcak bakması beklenen merkez bankalarının tavrına göre yukarı yönlü hareketlilik için zemin aradığı konuşulurken, Dünya Altın Konseyi’nden (WGC) dikkat çeken veriler geldi.
Dünya Altın Konseyi’nin 2023 yılı verilerine göre dünya genelinde toplam altın talebi geçen yıl rekor seviyeyi gördü.
Bu yıl şahin tavrından öden vermesi beklenen ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizi düşürme ihtimaline göre talepte yeni bir rekorun 2024’te kırılmasının beklendiği kayda geçti.
2023 verilerinde, altında genel tüketimin geçen yıl yüzde 3’e yakın artışla 4.899 tona çıktığı belirtildi. Böylece 13 yılın rekoru kırılmış oldu.
Yaklaşık 5 bin tonluk altın talebinde, çatışmalarla geçen yılda geleneksel yatırım araçlarına yönelen bireysel tüketicilerin yanı sıra merkez bankalarının sürekli alımlarının da rekor seviyelere zemin hazırladığı ortaya kondu.
Çin, Hindistan’ı Tahtından Etti
Geçen yılın altın talebinde merkez bankalarının rezervlerini güçlendirmeye yöneldiği görülürken, WGC’den Joseph Cavatoni’nin yorumu, “Ortam, gelişmekte olan merkez bankalarının net alıcı olmaya devam etmesi için uygun” oldu.
Verilerde ise radikal değişiklikler göze çarptı. Buna göre Çin, altın tüketimiyle Hindistan’ı dünyanın en büyük altın tüketicisi tahtından indirerek birinci sıraya yerleşti.
2022’de Hindistan’ın altın talebi 600,56 ton olarak kayda geçerken, 2023’e gelindiğinde Çin bu rakamı 630 tona çıkardı. Hindistan ise geçen yıl altın alımını 562,3 tona düşürdü.