Almanya’da savaş sonrasında en büyük dolandırıcılık skandalına yol açan eski Wirecard yöneticilerinin Perşembe günü yargı süreci başlıyor. Yargı sürecinin, ülkenin siyasi ve mali kurumlarında şok dalgaları yaratan ödemeler şirketinin iflas etmesinden iki yıl sonra başlayacağı bildirildi.
Wirecard AG’nin eski üst yöneticisi (CEO) Markus Braun ve şirketinin diğer iki üst düzey yöneticisinin dolandırıcılık ve piyasa manipülasyonu dahil bir dizi suçlamayla karşı karşıya oldukları belirtildi. Kişilerin suçlu bulunmaları halindeyse 15 yıla kadar hapis cezası alabilecekleri kaydedildi.
Şirket Kişilere Hayali Gelir İcat Etti
Şirket tarafının bilgisi olmadan gölge operasyonu yapmakla suçlanan Braun, yanlış bir şey yapmadığını söylüyor.
Reuters’ın haberine göre iddia makamı, Wirecard yönetiminin yatırımcıları ve alacaklıları kandırarak büyük meblağlarda hayali gelir icat ettiğini savunuyor.
Bahsi geçen yargı sürecinin başlamasının ardından Münih mahkemesinin 2024 yılına kadar karar verebileceği düşünülmüyor.
Almanya’nın İflas Başvurusunda Bulunan İlk DAX Üyesi
Wirecard, 1999’da kurularak bir peri masalı yükselişi yaşadı. Kurulmasının ardından Avrupa’nın en büyük ekonomisinin yerleşik devleriyle rekabet edebilecek yeni bir Alman teknoloji şirketi türünde bir gösteri parçası haline geldi.
Şirket, pornografi ile çevrimiçi kumar ödemelerini işleme koymaya başladı ve böylelikle bütçesi 28 milyar dolara yükseldi.
Ancak Haziran 2020 yılında Wirecard, bilançosunda 1,9 milyar euro eksik olduğunu kabul etmek zorunda kaldı. Daha sonrasında Wirecard, alacaklılara yaklaşık 4 milyar dolar borcu olan ve iflas başvurusunda bulunan ilk Alman Birleşik Borsa Endeksi (DAX) üyesi oldu.
Skandalda İki Düzineden Fazla Ülkenin Yetkileri Devreye Girdi
Münih savcıları ve özel bir polis görev gücü, konuyla ilgili 450 sorgulama gerçekleştirdi. Yalnızca Almanya’da 40’tan fazla mülkte arama yapıldı ve 42 terabayt veriyi taranarak elde edilen 474 sayfalık bir iddianameyle soruşturma yürüttü.
Skandalın patlak vermesinden sonra İsviçre, Singapur, Avusturya, Filipinler, İngiltere ve Rusya dahil iki düzineden fazla ülke yetkilileri devreye girdi.
2020 Yılının Maliye Bakanı Scholz Konuyla İlgili Eleştiri Aldı
2020’de Almanya’nın başbakanı Angela Merkel ve o zamanki Maliye Bakanı, şimdiki Başbakan Olaf Scholz, şirketin gözetiminde yetersiz oldukları gerekçesiyle eleştirilere maruz kaldı.
Wirecard’ın iflas etmesinin ardından çıkan çekişmelerde, Alman Mali Düzenleyici (BaFin) başkanı ve Almanya’nın muhasebe gözlemcisi başkanı istifa etti.
Wirecard AG, 18 Eylül 2006 yılından bu yana, Almanya Borsası TecDAX endeksine kote edilmiştir ve DAX’a bağlı en büyük 30 Alman teknoloji şirketinin arasında yer almaktadır.