Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), aylık sanayi üretimi raporunu yayımladı. Buna göre sanayi üretimi Ağustos’ta yüzde 0,8 azaldı. Temmuz’daki yüzde 0,3 düşüş ise yüzde 0 olarak değiştirildi.
Yılın sekizinci ayında enerji ve inşaat hariç sanayide üretim, Temmuz 2022’ye göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak yüzde 0,1 azaldı. Sanayide tüketim malları üretimi yüzde 1,8, sermaye malları üretimi ise yüzde 1,2 arttı. Ara mallarında ise yüzde 2,4 azalma kaydedildi.
Kimyasallar, kok ve rafine petrol ürünleri imalatının, çok düşük su seviyelerinin neden olduğu iç su yollarında taşıma üzerindeki kısıtlamalardan etkilendiği tahmin edildi.
Nitekim bu yaz ortaya çıkan aşırı sıcaklıklar nedeniyle Ren Nehri dahil birçok önemli su yolunda su seviyeleri tehlikeli düzeyde düştü. Ağustos ayında Avrupa’nın son 500 yılın en ağır kuraklık döneminde olduğu konusunda uyarı yapıldı. Destatis de bu duruma atıfta bulundu.
Diğer taraftan sanayi dışında, Ağustos 2022’de enerji üretimi bir önceki aya göre yüzde 6,1, inşaatta üretim ise yüzde 2,1 oranında azaldı. Raporda, Almanya’daki sanayi sektörünün, aşırı ara mal kıtlığından etkilenmeye devam ettiği vurgulandı.
Ukrayna’daki savaş nedeniyle tedarik zincirlerinin kesintiye uğraması ve Covid krizinin yol açtığı sorunların sürmesiyle işletmelerin siparişlerini tamamlamakta zorlandıkları belirtildi.
Perakende Satışlarda da Düşüş Var
Sanayi üretiminin yanında perakende satışlarda da düşüş oldu. Almanya’da perakende satışlar Temmuz’da aşağı yönlü revize edilen yüzde 0,7’lik artışın ardından Ağustos’ta aylık bazda yüzde 1,3 daraldı. Düşüş, beklentilerden kötü geldi.
Yıllık bazda da yüzde 4,3 aile azalma oldu. Perakende satış verileri, fiyat artışının satın alınabilirliği baskı altına alması nedeniyle tüketici harcamalarında daralmanın sinyallerini verdi.
Satışlar hem gıda hem de gıda dışı ürünlerde düştü. Akaryakıt istasyonlarındaki satışlar ise yüzde 14 ile rekor bir artış gösterdi.
Ekonomi Resesyona Doğru İlerliyor
ING Ekonomisti Carsten Brzeski, Alman verilerinin üzerine yayımladığı notta ülkenin resesyona doğru ilerlemeye devam ettiğini söyledi.
Sanayi üretimi ve perakende satışlarda azalmanın altını çizen ekonomist, “Alman endüstrisi ve tüm ekonomi aniden durma noktasına gelmedi, aksine uzun ve kademeli bir resesyona geçişin ortasındalar” ifadeleriyle dikkat çekti.
Önümüzdeki aylarda Alman endüstrisinin daha da zayıflamasının neredeyse kesin olduğunu belirten Brzeski, yüksek enerji fiyatlarının tam etkisinin ancak yılın son aylarında hissedileceği konusunda şöyle uyardı:
“Yüksek enerji fiyatları, özel tüketim ve sanayi üretimi üzerinde giderek daha fazla ağırlık yaratacak ve ekonominin daralmasını kaçınılmaz hale getirecektir. Tek soru, böyle bir daralmanın veya durgunluğun ne kadar şiddetli olacağıdır.”