Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Almanya’da Enflasyon Savaş Etkisiyle 48 Yılın En Yükseğinde

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın gıda ve doğal gaz fiyatlarını yükseltmesiyle, Almanya’da enflasyon yüzde 7,3’e çıktı.
Almanya’da Enflasyon Savaş Etkisiyle 48 Yılın En Yükseğinde
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Mart 2022 dönemine ait enflasyon verilerini açıkladı. Avrupa’nın en büyük ekonomisinde tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,3 seviyesine çıktı. Bir önceki ay yüzde 5,1 olan enflasyonda meydana gelen keskin artışın sebebi, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş oldu.

Aylık bazdaki artış oranı yüzde 2,5 olurken, daha önceki yıllarda en fazla yüzde 1,0 – 1,2 civarında arttığı gözlendi. Son 48 yılın en yüksek seviyesine çıkan Almanya enflasyonu, savaşın etkisiyle aylık artış oranında da İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki rekorunu kırdı.

Ülkede enerji grubu enflasyonu yıllık bazda yüzde 39,5’e, yeme ve içme grubu yüzde 6,2’ye yükseldi.
Almanya Mart Enflasyonu
Kaynak: Destatis

Hizmetler enflasyonu ise yüzde 2,8 ile bir önceki ayın verisiyle aynı kaldı. Destatis açıklamasında, “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından bu yana, doğal gaz ve petrol ürünleri fiyatları yeniden belirgin şekilde arttı ve yüksek enflasyon oranı üzerinde önemli bir etkisi var. Almanya’daki enflasyon oranı en son, Birinci Körfez Savaşı’nın etkilerinin bir sonucu olarak madeni yağ fiyatlarının da keskin bir şekilde yükseldiği 1981 sonbaharında benzer şekilde yüksekti.” ifadesine yer verildi.

Almanya, gaz konusunda Rusya’ya en bağımlı ülkelerden birisi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, geçen gün yaptığı açıklamada, Rusya’ya enerji ambargosu uygulamanın kendilerini ekonomik krize yol açabileceğini söylemişti.

Büyük sanayi kollarında ciddi zararların ve büyük çapta istihdam kaybının meydana geleceğine dikkat çekmişti. Almanya, şu an için Rusya’dan gaz almayı bırakmasa da olası karar durumunda enerji enflasyonunun daha da artması kaçınılmaz olacak.

GCM Yatırım Banner
Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.