Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Almanya Üretici Fiyatlarında Tarihi Artış Tahminleri Ezip Geçti!

Resesyon risklerinin iyiden iyiye arttığı Almanya’da üretici enflasyonunda sert artış! Ağustos’ta rekor tazelenirken açıklanan rakam, beklentileri ezip geçti.
Almanya Üretici Fiyatlarında Tarihi Artış Tahminleri Ezip Geçti!
HABER GİRİŞ

Avrupa’nın en büyük ekonomisi, süregelen enerji krizi ve enflasyondaki artış ortasında hızla durgunluğa ilerliyor. Dün çift haneli enflasyon ve kış durgunluğu konusunda uyaran Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) da mevcut duruma ilişkin raporunda tehlikeleri kabul etti.

Günün beklenen makroekonomik verilerinden Alman üretici fiyat endeksi (ÜFE) de endişelerin üzerine eklendi. Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) bu sabahki raporu, ülkede üretici enflasyonun Ağustos’ta yıllık bazda yüzde 45,8’e yükselerek zirveyi tazelediğini gösterdi.

Almanya Üretici Fiyatları Ağustos
KAYNAK: Destatis

Rakamın, önceki ayın yüzde 37,2’lik okumasından 8,6 puan artması dikkat çekti. Aynı zamanda yüzde 37,1’lik piyasa beklentilerini ezip geçti.

Aylık bazda üretici fiyatlarında da korkutucu şekilde artış yaşandı. Temmuz ayındaki yüzde 5,3’lük artışın ardından yüzde 7,9 artış ile rekor tazelendi. Üstelik yüzde 1,6’lık artış beklentisinin çok üzerinde geldi.

Almanya Üretici Enflasyonunda Tarihi Artış!

Enerji fiyatları en fazla yukarı yönlü katkıyı sağlarken artış oranı Temmuz’daki yüzde105’ten Ağustos’ta yüzde 139’a yükseldi. Enerji bileşenleri içinde ise doğal gaz yüzde 209,4 ve elektrik yüzde 174,9 artış kaydetti. Bu durum yaptırımlara karşılık Rusya’nın gaz kesintisi misillemelerini yansıttı.

GCM Yatırım Banner

Kaldı ki bu ay üretici fiyatları dışında tüketici fiyatları da Almanya’da enerji krizinin etkisini açıkça ortaya serdi. Ağustos’ta enflasyon yüzde 7’nin üzerinde kalarak zirveyi tazeledi.

Enerji Dışı Üretici Fiyatları da Yükselişi Sürdürdü

Ağustos ayı ÜFE raporu, enerji hariç üretici fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 14 arttığını gösterdi.

Ara mallarında yüzde 17,5’le önemli fiyat artışları görülürken özellikle metaller, gübreler ve azot bileşikleri ile tahıl ununda sert dalgalanmalar oldu. Dayanaksız tüketim malları yüzde 16,9 artarken dayanıklı tüketim mallarında yüzde 10,9 artış yaşandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın