Almanya son günlerde sevkiyatları kesen Rusya’nın arzı azaltabileceğinden ve hatta tamamen durdurabileceği ihtimaline karşı gelecek kış sezonuna hazırlanmak için gaz depolama seviyelerini artırmaya yönelik son adımlarını duyurdu.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından, gazın büyük bölümünü Moskova’dan ithal eden Almanya, depolama tesislerini doldurmaya ve enerji ithalatını aşamalı olarak durdurmaya çalışıyor.
Avrupa’nın en büyük ekonomisinde enerji arzının güvenliğinden sorumlu olan Almanya Ekonomi Bakanlığı, yeni önlemlerin kömürle çalışan elektrik santrallerine olan bağımlılığın artmasını ve sanayiyi daha az enerji tüketmeye teşvik etmek için bir açık artırma sistemini içereceğini açıkladı.
Bir hükümet yetkilisi, devlet borç vereni KfW aracılığıyla Almanya’nın gaz piyasası operatörü için 15 milyar avro kredi limiti sağlanacağını söyledi. Tedbirler, Almanya’nın Ukrayna krizini yönetmek için bu yılın başlarında açıklanan destek ödemelerini içeren paketi takip ediyor.
‘Putin’in Bizi Bölmesine İzin Vermeyeceğiz’
Ekonomi Bakanı Robert Habeck yaptığı açıklamada, “Gergin durum ve yüksek fiyatlar, Vladimir Putin’in Ukrayna’ya yönelik saldırganlık savaşının doğrudan bir sonucudur.” açıklamasını yaptı.
Habeck açıklamasının devamında, “Bizi güvensiz kılmak, fiyatları yükseltmek ve bizi bölmek Putin’in stratejisidir. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz. Kararlı, kesin ve düşünceli bir şekilde savaşacağız.” ifadelerini kullandı.
Almanya Kışa Hazırlanıyor
Bakanlık, kritik bir gaz kesintisi durumunda kömürle çalışan elektrik santrallerinin yaklaşık 10 gigawatt kapasite sağlayabileceğini ve buna uygun bir yasanın 8 Temmuz’da parlamentonun üst meclisine gideceğini bildirdi.
Karbon yoğun kömürden daha hızlı bir çıkış için baskı yapan Yeşiller partisinin bir üyesi olan Habeck, “Bu acı verici, ancak bu durumda gaz tüketimini azaltmak tamamen bir zorunluluk.” açıklamasını yaptı.
Habeck, Ekim ayına kadar yüzde 80 ve Kasım ayına kadar yüzde 90 depolama seviyeleri hedefine atıfta bulunarak, tesislerin kışa doğru doldurulması gerektiğini ve bunun en büyük öncelik olduğunu söyledi
Avrupa Gaz Altyapısı verilerine göre, Almanya’nın gaz depolama seviyeleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği günden bu zamana yüzde 57’ye kadar yükseldi. Savaş öncesi bu oran yüzde 29 seviyesindeydi.