Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Litvanya’nın Rukla kentinde düzenlenen göreve başlama töreninde, NATO tarafından geliştirilmiş İleri Varlık Almanya liderliğindeki savaş grubunu ziyaret etti.
Lambrecht burada yaptığı açıklamasında, NATO’nun kendisini Rusya ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı korumak için daha fazlasını yapması gerektiğini, çünkü Putin’in büyüklük hayallerinin ne kadar ileri gidebileceğini bilemeyeceklerini söyledi.
Rusya’nın Nükleer Tehdidine Dikkat Çekti
Lambrecht, Litvanya’da konuşlanmış Alman birlikleri ziyaretinde, “Kesin olan bir şey var. Mevcut durum, birlikte daha fazlasını yapmamız gerektiği anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna’daki acımasız Rus saldırganlığının savaşı giderek daha acımasız ve vicdansız hale getirdiğini belirten Lambrecht, Rusya’nın nükleer silah tehdidine atıfta bulundu ve yetkililerin hiç tereddüt etmediğini belirtti. Amerika Birleşik Devletleri defalarca, Putin’in tehditlerine rağmen, Rusya’nın nükleer silah kullanmaya hazırlandığına dair hiçbir belirti görmediğini söyledi.
Almanya, Rusya’nın Ukrayna’nın Kırım yarımadasını ilhak etmesinin ardından 2017’de Rusya sınırındaki NATO üyesi Litvanya’ya ilk askerlerini konuşlandırmıştı. Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak Haziran ayında birlikleri önemli ölçüde artırmaya başladı.
Lambrecht bir gün önce Litvanya’da kalıcı bir Alman komuta merkezinin açılışını yaptı ve bunun gerekirse bir tugayın Almanya’dan Litvanya’ya taşınmasına yardımcı olacağını söyledi.
Bir NATO tugayı 3.000-5.000 askerden oluşuyor ve Lambrecht, Litvanya’da sık sık yapılan tatbikatların, burada kalıcı olarak tutulan 1.000 askerin hızla hareket etmesine yardımcı olacağını söyledi. Alman bakan müttefiklerinin yanında olduklarının mesajını verdi.
Lambrecht: Rusya Ciddiye Alınmalı
Lambrecht, Rusya’nın Kaliningrad sınırında Avrupa yaptırımlarını uygulayan Litvanya’ya yönelik tehditlerini duyduklarını belirterek, “Bu neredeyse ilk tehdit değil ve onları ciddiye almalı ve hazırlıklı olmalıyız.” ifadelerini kullandı.
Almanya, Rusya’nın enerji odaklı yaptırımlarına karşı en çok endişe yaşayan ülkeler arasında yer alıyor. Ülke büyük ölçüde Rus gazına bağımlı ve yaklaşan kış mevsimi öncesi önlemler alıyor.
Hükümet Eylül ayının sonunda, enerji krizi ile mücadele kapsamında 200 milyar euro harcayacağını duyurdu. Bu yolla ülkede enerji fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi amaçlanıyor.