Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da koronavirüs salgınının başladığı ilk dönemlerde sanayi üretimi ve fabrika siparişleri son yılların en sert daralmasına tanıklık etmişti. Otomobil satışları ve fabrika siparişleri yaklaşık 30 yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirirken ekonomik faaliyetlerin yeniden devreye girmesi ile birlikte yeniden toparlanma başladı.
Revize edilmiş verilere göre fabrika siparişleri Nisan’da %25,8 oranında azalırken, Mayıs’ta %10,4, Haziran’da ise %27,9 oranında artış gösterdi.
Haziran ayıyla birlikte işyerlerinin açılması ve coronavirüs kısıtlamalarının hafifletilmesi fabrika siparişlerinin de sert yükselmesini sağladı. Devam eden aylarda toparlanma sürse de ivmede yavaşlama olduğunu söyleyebiliriz.
Federal İstatistik Dairesi’nin (Destatis) verilerine göre yeni siparişler hala kriz öncesi seviyenin %3,6 altında seyrediyor.Aylık bazda %4,5 artan yeni siparişler için piyasanın beklentisi %2,8 oranında artış olması yönündeydi. Temmuz’da %2,8’lik artış gerçekleşmişti. Bir önceki ayın mevsimsel ve takvimden arındırılmış verisi %3,3, yıllık olarak ise %6,9 ile yukarı yönde revize edildi.
2019 yılının Ağustos ayına göre fabrika siparişlerinde %2,2 oranında düşüş yaşandı. Böylelikle coronavirüs salgınının bozduğu tablonun tam anlamıyla düzelmediği gözlendi. Pandeminin etkilerinin henüz hissedilmediği Şubat dönemiyle kıyaslandığında %3,6 daha düşük olduğu sonucu ortaya çıktı.
Söz konusu dönemde yurt içi fabrika siparişlerinde %1,7, yurt dışında %6,5 oranında artış oldu. Yeni siparişlerin toplam endeksi 99,0, iç siparişlerde 91,5, dışta ise 104,7 oldu.
İmalat bazında ciro endeksi Şubat ayıyla karşılaştırma yapıldığında %9,9 daha düşük geldi.Ağustos ayında Euro Bölgesi’nin fabrika siparişleri Temmuz’a kıyasla %14,6, diğer ülkelerinki ise %1,5 oranında arttı. Ara mallarında bir önceki aya göre %4,5, sermaye mallarında %4,7, tüketim mallarında ise %4,2 oranında iyileşme oldu.
Otomotiv endüstrisinde yeni siparişler Ağustos ayında da toparlanmaya devam etti. Bu alanda bir önceki aya göre %0,9 oranında artış olurken, kriz öncesine kıyasla iyileşme kayda değer oranda oldu.
Öte yandan aylık %11,4 artan makine imalatındaki yeni siparişler Şubat 2020’ye kıyasla hala %5,8 daha düşük seviyede.
Otomotiv sektöründe ciro endeksi bir önceki aya göre %2,8 azalırken, Şubat verisine kıyasla %8,9 daha düşük seviyede bulunuyor.