
Bugün yayımlanan ön verilere göre yüzde 2,2’lik beklentini altında kalan yıllık enflasyon, Ekim 2024’ten bu yana en düşük seviyeyi işaretledi. Aynı zamanda enflasyonu o zamandan beri ilk kez Avrupa Merkez Bankası’nın hedefiyle uyumlu hale getirdi.
Aylık bazda ise tüketici fiyatları Mayıs ayındaki yüzde 0,1’lik artışın ardından Haziran ayında sabit kaldı. Çekirdek enflasyon da kademeli düşüş eğilimini sürdürdü ve Mayıs ayındaki yüzde 2,8’den yüzde 2,7’ye geriledi.
Verileri değerlendiren ING Research’ün Küresel Makro Başkanı Carsten Brzeski, şöyle görüş bildirdi:
“ECB, para politikası stratejisi incelemesinin değerlendirmesinin sonuçlarını tartışırken ve büyük enflasyon dalgalanmalarına iyi hazırlandığını düşünürken, gerçek şu ki Euro Bölgesi’ndeki enflasyon şu anda yalnızca küçük artışlarla hareket ediyor.”
Bugünkü Alman enflasyonunun, ECB’yi enflasyonu hedefe geri getirme işinin büyük ölçüde tamamlandığı görüşünde rahatlatması gerektiğini belirten ekonomist, “şimdilik ECB’nin Temmuz ayındaki bir sonraki toplantısında ara vermesini ve dezenflasyonist eğilimin devam etmesi halinde Eylül toplantısında başka bir faiz indirimi seçeneğini açık tutmasını bekliyoruz” dedi.