Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Almanya 30 Yıl Sonra İlk Kez Ticaret Açığı Verdi

Almanya, dış ticaret rakamlarını açıkladı. Savaş ve tedarik zinciri aksaklıklarının baskısını hisseden ülke, 1991 sonrası ilk kez açık verdi.
Almanya 30 Yıl Sonra İlk Kez Ticaret Açığı Verdi
HABER GİRİŞ

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) Mayıs ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Almanya, ihracatın düşmesi ve yüksek enerji maliyetlerinin ortasında ithalatın artmasıyla Mayıs ayında ticaret açığı verdi.

Mayıs 2022 dönemine ilişkin ticaret verilerine göre; ihracatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 artış yaşanırken, Nisan ayı ile karşılaştırma yapıldığında yüzde 0,5’lik düşüş kaydedildi. İhracat rakamı toplam 125,8 milyar euro oldu.

İthalat rakamları ise takvim ve mevsimsel ayarlamanın ardından Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 27,8, aylık bazda yüzde 2,7 artış göstererek 126,7 milyar euroya çıktı. Böylelikle Almanya, 1 milyar euro ile 1991’den sonra ilk kez ticaret açığı verdi.

Rusya ile Ticarette Artış Yaşandı

Avrupa ülkelerinin en büyük gaz tedarikçisi konumunda olan Rusya’nın enerji arzını düşürme potansiyeli Almanya ekonomisini olumsuz etkiledi. Rusya’nın gazı kesmesi halinde Almanya için resesyon senaryoları konuşulmuştu.

Ticaret açığı veren Almanya’nın Mayıs ayında Rusya’ya yaptığı ihracat oranında artış yaşandığı görüldü.

GCM Yatırım Banner

Destatis verilerine göre; Rusya’ya yapılan ihracat oranı Nisan 2022’de Mart 2022’ye göre yaklaşık yüzde 9,9 düştükten sonra Mayıs 2022’de Nisan 2022’ye göre yüzde 29,4 artarak 1,0 milyar Euro’ya çıktı. Yıllık bazda karşılaştırma yapıldığında ise yüzde 54,6 düşüş yaşandı.

Rusya’dan yapılan ithalat oranında Mayıs ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 9,8 düşüşle 3,3 milyar Euro gerileme yaşandı.

AB Ülkelerine 67,5 milyar Euro İhracat

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile yapılan dış ticaret verilerine göre; Almanya Mayıs 2022’de AB’ye üye ülkelere yapılan ihracatta 67,5 milyar euro değerinde mal ihraç etti. AB ülkelerinden ithal edilen mal tutarının ise 61,8 milyar Euro olduğu açıklandı.

Nisan 2022 ile kıyaslama yapıldığında, AB ülkelerine ihracat yüzde 2,8 düşerken, bu ülkelerden yapılan ithalat yüzde 2,5 artış gösterdi.

Euro bölgesi ülkelerine yüzde 2,8 oranında düşüşle 46,8 milyar Euro değerinde mal ihraç edilirken, bu ülkelerden yüzde 1,6 oranında artışla 42,5 milyar Euro değerinde mal ithal edildi.

Euro bölgesine dahil olmayan AB ülkelerine ise yüzde 2,9 oranında düşüşle 20,6 milyar Euro değerinde mal ihraç edildi ve buradan yüzde 4,7 oranında artışla 19,3 milyar Euro değerinde mal ithal edildi.

Üçüncü Ülkelere 58,3 milyar Euro İhracat

AB üyesi olmayan ülkelerle yapılan dış ticaret verilerine göre; Almanya, Mayıs 2022’de AB dışındaki ülkelere (üçüncü ülkeler) 58,3 milyar euro mal ihraç etti.
Bu ülkelerden ise 65,0 milyar euro mal ithal ettiği paylaşıldı.

Nisan 2022 dönemi ile kıyaslama yapıldığında, üçüncü ülkelere ihracatta yüzde 2,3, ithalatta ise yüzde 2,9 artış yaşandı.

Raporda, Alman ihracatının yüksek oranda Amerika Birleşik Devletleri’ne gittiği, Nisan 2022’ye göre yüzde 5,7 daha fazla mal ihraç edildiği görüldü. Son rakamlarla birlikte ABD’ye yapılan ihracat 13,4 milyar euro yükseldi.

İthalatın çoğunun Çin Halk Cumhuriyeti’nden geldiği, Nisan ayına göre 18,0 milyar euro değerinde mal ithal edildiği aktarıldı.

Avrupa’nın en büyük ekonomileri arasında olan Almanya’da 1952’den bu yana özellikle araç sanayiinde ve diğer makine ihracatında düzenli olarak ticaret fazlası kaydedilmişti.

Ancak ülke ekonomisinde, doğal gaz fiyatlarındaki artışın etkisiyle ithalat fiyat endeksinde zirve yaşanmıştı. 2022 Nisan ayında yıllık bazda yüzde 32’ye yakın artış gösteren ithalat fiyatları, 50 yılın zirvesine çıkmıştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.