Almanya’nın önde gelen pazar araştırma enstitüsü GfK tarafından yayımlanan anket, Nisan’da tüketici güvenini eksi 29,5 seviyesinde öngördü. Rakam, eksi 29,2 yönündeki beklentileri karşılamazken Mart’taki eksi 30,6’lık okumayı izledi. Artan enflasyonist baskılar ve para politikası sıkılaştırması ortasında Almanya’da tüketici güveni Ekim 2022’de eksi 42,8 ile tarihin en düşük seviyesine gerilemişti.
kolayca yatırım yapın
O dönemden bu yana hafifçe toparlasa da tüketici güvenini gösteren kritik veri, Aralık 2021 sonrası negatif bölgeden çıkamadı.
Almanya’da tüketici güveni 15 aydır ekside seyrediyor.
GfK’nın tüketici duyarlılığı Mart ayında karışık bir tablo sergiledi. Nisan’da öngörülen eksi 29,5’lik rakam, tüketici ikliminin toparlanmayı sürdürerek ardışık altıncı ayında arttığını ortaya serdi. Bununla birlikte ankette, “ancak ivme önceki aylara göre belirgin şekilde daha yavaş” ifadeleri eklendi.
Buna göre gelir beklentileri toparlanmaya devam ederken, satın alma eğilimi neredeyse hiç değişmedi. Öte yandan, ekonomik beklentilerde üst üste dört artışın ardından ilk küçük gerileme yaşandı.
Tüketici ortamındaki yenilenen artış, öncelikle gelir beklentilerindeki olumlu gelişmeden kaynaklandı. Gösterge, Mart ayında art arda altıncı kez artı kaydederek üç puan artarak eksi 24,3 puana ulaştı.
Bu, Mayıs 2022’de eksi 23,7 puan olduğundan bu yana on ayın en iyi okuması oldu. GfK’dan Rolf Bürkl, ankete ilişkin şöyle değerlendirmede bulundu:
“Gelir beklentileri şu anda, özellikle petrol ve kalorifer yakıtı olmak üzere enerji fiyatlarında son zamanlarda gözle görülür düşüşten yararlanıyor. Bununla birlikte, şu ana kadar mevcut tahminlere göre 2022’de ölçülen yüzde 6,9’dan biraz daha düşük olsa bile enflasyon bu yıl yüksek kalmaya devam edecek.”
Bürkl, ayrıca satın alma gücünde beklenen kaybın iç talepteki canlanmanın sürmesini engellediğini söyledi. Bürkl’e göre özel tüketimin bu yıl Almanya’daki ekonomik kalkınmaya herhangi bir olumlu katkı yapması beklenmezken bu durum tüketici ikliminin hala çok düşük seviyede olmasıyla işaret ediliyor.
Öte yandan gelir görünümünün aksine, Mart ayında ekonomik beklentilerde biraz geri çekilme oldu. Gösterge rakam, arka arkaya dört artıştan sonra eksi 3,7’den eksi 2,3’e düştü. Yine de rakamda bir önceki yılın aynı dönemine göre 12,6 puanlık bir artış olması dikkat çekti.
Veri, son zamanlarda Almanya’da bir durgunluğun önlenip önlenemeyeceği konusundaki şüpheler üzerine eklendi. GfK’ya göre gayri safi yurt içi hasılada (GSYİH) iki çeyreklik düşüş anlamına gelen resesyon, yeniden olası hale geldi.
2022’nin son çeyreğinde GSYİH zaten yüzde 0,4 düşüş kaydederken 2023’ün ilk çeyreğinde hafif bir düşüş mümkün. Yine de uzmanlar Alman ekonomisinin yılın ikinci yarısında bir miktar toparlanabileceğini varsayıyorlar.