Ekonomi yönetiminin attığı adımlar uluslararası çapta karşılık bulmaya devam ediyor. Ortodoks politikalara dönüş ve bu doğrultuda atılan adımlar Almanya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings’in de dikkatini çekti.
kolayca yatırım yapın
Scope, Türkiye’de politikanın normalleşmesine yönelik adımlarla ekonomik ve finansal risklerin azaldığını açıkladı. Sürdürülebilir ve dikkatli bir şekilde devam eden mevcut politikanın uzun vadede kredi temellerini iyileştireceği belirtildi.
Kuruluş, Cuma günü Türkiye’nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu “B-“, yerel para cinsinden notunu “B” olarak teyit ederken görünümü “negatif”ten “durağan”a revize etmişti. Aynı zamanda Moody’s de uzun süredir beklenen açıklamayı yaparak Türkiye’nin görünümünü “durağan”dan “pozitif”e yükseltmişti.
Cari Açık Azaldı
Scope, faiz oranlarındaki artış ve seçici kredi sıkılaştırmasıyla cari açığın ve dış finansman ihtiyacının azaldığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Aralık ayı verilerine göre bütçe, 2023 yılını 1,37 trilyon TL açıkla kapattı.
Yabancı yatırımcı duyarlılığının artmasıyla finansman ihtiyaçların karşılanmasının kolay olacağı aktarıldı.
TCMB’nin Ortodoks politikaları sürdürmesi durumunda Türkiye’nin dış şoklara karşı dayanıklılığının artabileceği, fakat enflasyonun düşürülmesinde ilerleme sağlanana kadar dış ve finansal risklerin ön planda olmaya devam edeceği ifade edildi.
Enflasyon Beklentisi
Artan tüketici fiyatlarının kontrol altına alınmasının zaman gerektireceği, bu nedenle liradaki değer kaybı ve para politikası aktarımındaki gecikmeler nedeniyle enflasyonun 2024’te ortalama yüzde 60 seviyesine çıkabileceği paylaşıldı.
Bunun yanında gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) büyümesinin orta derecede azalmasının beklendiği ve 2024’te GSYH büyümesinin yüzde 3,3’e düşebileceği kaydedildi.