Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Akıl Sağlığı Sorunlarının Maliyeti 1 Trilyon Dolar

İşyerinde akıl sağlığı sorunları için Dünya Sağlık Örgütü’nden çağrı geldi. Küresel ekonomiye trilyonluk kayıp yaşattığı konusunda uyarı yapıldı.
Akıl Sağlığı Sorunlarının Maliyeti 1 Trilyon Dolar
HABER GİRİŞ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), işyerinde akıl sağlığı sorunlarının üstesinden gelmek için yeni önlemler alınması yönünde çağrıda bulundu.

İki kurumun ortak raporuna göre depresyon ve kaygı, bir yılda yaklaşık 12 milyar iş günü kaybına yol açıyor. Bunun küresel ekonomiye maliyeti ise 1 trilyon dolar.

İşyerinde ruh sağlığına ilişkin DSÖ kılavuzu ve buna eşlik eden DSÖ/ILO politika bilgi notu olmak üzere sorunu ele alan iki yeni yayın bugün yayımlandı. DSÖ’nün işyerinde mental sağlığa ilişkin küresel yönergeleri, ağır iş yükleri, olumsuz davranışlar ve işyerinde sıkıntı yaratan diğer faktörler gibi ruh sağlığına yönelik risklerin üstesinden gelmek için eylemler öneriyor.

Dünya Sağlık Örgütü, bu noktada bir ilke imza attı. Stresli çalışma ortamlarının önüne geçmek ve sıkıntı içindeki işçilere yanıt vermek amacıyla kapasitelerini geliştirmeleri için yöneticilere eğitim önerisinde bulundu.

“İş, ayrımcılık ve eşitsizlik de dahil olmak üzere ruh sağlığını olumsuz etkileyen daha geniş toplumsal sorunları artırır.” ifadelerine yer verilen raporda, mobbing ve zorbalığın işyeri tacizinin önemli bir şikayet nedeni olduğu vurgulandı.

GCM Yatırım Banner

DSÖ Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, çalışmanın zihinsel sağlığımız üzerindeki zararlı etkilerine odaklanmanın zamanının geldiğini belirterek şöyle açıklamada bulundu:

“Bu yeni yönergeler, olumsuz çalışma durumlarını ve kültürleri önlemeye yardımcı olabilir ve çalışan insanlar için çok ihtiyaç duyulan zihinsel sağlık korumasını ve desteğini sağlayabilir.”

ILO Genel Direktörü Guy Ryder, insanlar hayatlarının büyük bir bölümünü işte geçirdiklerinden, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının kritik önem taşıdığını belirtti. İşyerinde ruh sağlığı için yatırım yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Raporda pandeminin ortaya çıkardığı bir gerçekten de bahsedildi. Buna göre COVID-19, dünya genelinde genel kaygı ve depresyonda yüzde 25’lik bir artışı tetikleyerek hükümetlerin bunun ruh sağlığı üzerindeki etkisine ne kadar hazırlıksız olduğunu ve ruh sağlığı kaynaklarında kronik bir küresel kıtlığı ortaya çıkardı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.