Dünya Bankası’nın eski başkanı ve bir Oxford profesörü olan Ian Goldin, gelişmekte olan pazarlardaki büyümenin, gelişmiş ülkelerin bunu bozmakla tehdit ettiği şu günlerde küresel ekonomiyi ayakta tutmakta önemli rol oynadığını savundu.
kolayca yatırım yapın
ABD ekonomisinin Başkan Donald Trump’ın duyurduğu vergi indirimleri gibi teşvikler sayesinde hoş bir ilerleme kaydettiğini söyleyen Goldin, bununla birlikte temel gücünün büyük ölçüde deniz aşırı pazarlardan geldiğini belirtti.
“Yükselen piyasalar ortalama yüzde 4.5’in üzerinde büyüyor ve bu da dünya ekonomisini kaldırıyor” diyen Goldin, şöyle devam etti:“Eğer gelişmekte olan pazardaki büyüme olmasaydı, ABD’de ve Avrupa’da çok daha yavaş bir büyüme görürdük.” Çin ve Asya’daki gelişmekte olan ülkelerin bu büyümenin ön saflarında durduğunu aktaran Goldin, dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki genişlemenin bir sonraki 10 yıl için yüzde 6 seviyelerinde güçlü kalmasını beklediğini dile getirdi. Çevresindeki gelişmekte olan piyasaların bu rakamı yakından yansıtacağını da ekledi.
“Bir yeniden dengelenme, tarihi bir yeniden dengelenme görüyoruz” diyen Goldin, ağırlık merkezinin açıkça Asya’ya doğru gittiğini ve bunun iyi bir şey olduğunu belirtti.Çünkü ihtiyaç duyulan yerde, yani gelişmekte olan ülkelerde daha fazla küresel büyümeye sahip olacaklarını vurguladı. Bu değişimin küresel ekonomiyi geçmiştekinden daha dayanıklı hale getireceğini öne süren Goldin, ABD bir soğuk algınlığına yakalandığında dünyanın geri kalanının artık ateşinin olmadığını ancak bunun ABD’yi gelecekteki yavaşlamalara karşı bağışık hale getirmeyeceğini söyledi.
Aslında ABD’nin ne kadar çok içeriye doğru bakarsa o kadar savunmasız kalacağını belirterek Washington için 2020 seçimlerine girerken bir yavaşlama öngördü.
Bir geri tepki olacağını ve ABD ekonomisinin bu korumacılık yüzünden dramatik şekilde acı çekeceğini öne süren Goldin, ABD, İngiltere ve daha az ölçüde Avrupa için değişimi bir orta yaş krizine benzetti. “Avrupa ve daha büyük ölçüde, İngiltere ile ABD, artık dünyayı yönetemeyeceklerini anlıyorlar, bence uyum sorunları olacak. Bu, üst düzey yöneticilerin orta yaş krizi gibi.” diyen Goldin, uzun vadede ABD’nin yeni rolünü bulacağı konusunda iyimser olduğunu da aktardı.