Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Afyonlu Yumurta Üreticileri İhracatta Yeni Pazar Arayışında Arap Ülkelerine Yöneldi

Türkiye'nin yumurta üretiminde büyük rol oynayan Afyonkarahisar, Irak'a ihracatın durmasının ardından yeni pazar arayışında Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) seçti.
Afyonlu Yumurta Üreticileri İhracatta Yeni Pazar Arayışında Arap Ülkelerine Yöneldi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye’de yumurta üretiminin önemli bir kısmını üstlenen Afyonkarahisar’daki üreticiler, Irak’ta yumurta ihracatında kapıların kapanmasının ardından başka pazarlara yönelmek durumunda kaldı. Bunun için Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) pazarını seçen yumurta üreticileri, özellikle Nisan ayından sonra ihracat faaliyetlerini artırarak sektörü ayakta tutmayı başardı.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Nisan ayından bu yana Irak’ın yumurta ihracatı yapma yasağı içinde bulunduğunu, bu sebeple de Türk üreticilerin ürettikleri yumurtanın büyük bölümünün elinde kaldığını hatırlattı.

Yumurta sektörünün en önemli ihracat duraklarından birinin Irak olduğunu açıklayan Serter, 2018 yılında ülkeye Türkiye’den ihraç edilen yumurta tutarının 77 milyon olduğunu, bu rakamın 2017’de ise 71 milyon olduğunu söyledi.

Sektörün En Önemlİ İhracat Durağı IrakTürk yumurta sektörünün 2019 yılının ilk 11 ayı boyunca toplamda 45 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini fakat Irak’ın bu tutar içindeki payının yalnızca 23 milyon dolar olduğunu bildirdi. Afyonkarahisar’ın yumurta ihracatının şimdiye kadar kaydettiği büyümede özellikle Irak pazarının önemli rol oynadığını ekledi.

Şu durumda yumurta üretiminin ciddi bir planlamaya ihtiyacı olduğunu savunan Serteser, Nisan ayından bu yana durdurulan Irak ihracatı nedeniyle üreticilerin Arap ülkelerine yöneldiğini söyledi ve 15 milyon dolar Kuveyt’e, 3 milyon dolar Suriye’ye ve Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Bahreyn gibi ülkelere de toplam 4 milyon dolar tutarında yumurta ihraç edildiğini duyurdu. Sektörün diğer ülkelerden gelecek talepleri de karşılayabilecek güçte olduğunu aktardı.

Yumurta üreticilerini kapasitelerinin oldukça altında bir tempoda çalıştığını vurgulayan Serteser, farklı pazar arayışı sonucunda Arap ülkelerine yönelen üreticilerin 2020 yılında benzer sıkıntıları yaşamamasını talep etti.

ATSO Hüsnü SerteserÖte yandan geçtiğimiz aylarda meydana gelen yumurta krizinde sektörde yıllık nüfus ve tüketim artışı dikkate alınmadan plansız bir büyüme olduğu şeklinde yorumlar gündeme gelmişti. Plansız büyümenin yarattığı arz fazlası nedeniyle oluşan stoklama ihtiyacına yumurtanın kısa bir raf ömrüne sahip olması nedeniyle cevap verilememesi, ürün fiyatlarının düşmesini sağladı.

GCM Yatırım Banner
Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.