Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerden etkilenen illerde yürütülen hasar tespit çalışmalarına dair bir basın bülteni yayımladı. Açıklamada, afet bölgesinde bulunan binaların hasar tespitlerinin bir an önce yapılmasının gerekliliği vurgulandı.
AFAD’ın internet sitesinde yer verilen yazılı açıklamada, deprem bölgesinde bulunan ve kilitli durumda olduğundan ya da sahibi bulunamadığından hasar tespiti yapılamayan binalar için 31 Mart’a kadar süre tanındı.
Belirtilen tarihe kadar evle ilgili herhangi bir bildirimde bulunulmaması durumunda kolluk kuvvetlerince güvenlik önlemleri alınarak ve gerekli ekipman desteği sağlanarak söz konusu binalara girilecek.
AFAD’dan Hasar Tespit Duyurusu
Açıklamda, 6 Şubat 2023 tarihinde ve sonrasında meydana gelen depremler nedeniyle afet bölgesinde bulunan illerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde gerçekleştirilen bina hasar tespit çalışmalarının büyük oranda tamamlanmış olduğuna değinildi.
Bunun yanı sıra, kilitli olmasından ya da sahiplerine ulaşılamamasından dolayı girilemeyen ve içeriden incelenemeyen binalar için hasar tespit işlemlerinin henüz gerçekleştirilemediği belirtildi.
Buna bağlı olarak, deprem nedeniyle “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilen yerleşim yerlerinde hasar tespit ve hak sahipliği işlemlerinin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi adına binaların hasar tespitlerinin bir an önce yapılması gerekliliği vurgulandı.
Bu kapsamda, içeriden hasar tespit çalışması yapılamamış olan bina sahiplerinin, 31 Mart 2023 günü mesai bitimine kadar ilgili birimlere başvurmasının ve binaların içeriden incelenmesini temin etmelerinin gerektiği bilgisi verildi.
Konuya dair başvuru yapılacak yerler afet bölgesi ilan edilen illerdeki Valilikler, Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri, Kaymakamlıklar ile il ve ilçelerdeki hasar tespit itiraz, müracaat, koordinasyon çadırları veya merkezleri olarak sıralandı.
İşlemler, Kolluk Kuvvetlerince Önlem Alınarak Gerçekleştirilecek
31 Mart 2023 günü mesai bitimine kadar, sahiplerine ulaşılamadığından ya da kapısı kilitli olduğundan içerisine girilemeyen ve hasar tespit raporlarında girilemeyen bilgisi düşülen binalara ait listelerle ilgili işlemlerin hızlı bir şekilde gerçekleştirileceği kaydedildi.
İlgili listelerin Valilik (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından ilgili Kaymakamlıklara ve bağlı oldukları muhtarlıklara gönderileceği bilgisi verildi.
Bunun ardından Valilik/Kaymakamlık koordinesinde kolluk kuvvetlerince güvenlik önlemleri alınarak ve gerekli ekipman desteği sağlanarak söz konusu binalara girilmek suretiyle hasar tespit çalışmalarının re’sen yapılmasının sağlanacağı belirtildi.
AFAD, Yeni Yapılaşma Çalışmalarına Destek Veriyor
AFAD ayrıca, depremde yıkılan ve hasar gören kırsal konutların yerine yapılacak olan kalıcı konutlar için yer seçimi çalışmalarının AFAD ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütüldüğü bilgisini verdi.
Kurumun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, 11 ilde devam eden çalışmalarda; 42 AFAD ekibi ile 101 teknik AFAD personelinin görev aldığı ifade edildi.