Ukrayna savaşı ile birlikte baş gösteren gıda güvensizliği, zaten mevcut olan küresel açlığı daha farklı boyutlara taşıdı. İnsani yardım kuruluşu Care’ın kıdemli direktörü Emily Janoch, CNBC’ye küresel açlığa dair bir demeç verdi. Rakamlarla ortaya koyduğu açıklamaları, gıda güvensizliğinin cinsiyete göre değiştiğini gösterdi.
Janoch, bu ay başında yayımlanan bir rapordaki verilere yer vererek, dünya genelinde 828 milyon insanın açlık çektiğini ve bunların yüzde 59’unun kadınlardan oluştuğunu söyledi.
Bu oranın, erkeklerden daha fazla gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalan 150 milyon kadın anlamına geldiğini belirtti.
2018 yılından bu yana erkeklerle kadınlar arasındaki gıda güvenliği eşitsizliğinin yükseldiğini söyleyen isim, bu süreçte 8,4 katlık bir artış olduğunu ifade etti.
Covid salgını süresince bu eşitsizliğin artışının hızlandığı belirtilirken, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ve bununla beraber gelen gıda kıtlığı ile daha da kötüyü işaret ettiği aktarıldı.
“Gördüğümüz her şey bize durumun daha da kötüleşeceğini söylüyor” diyen Janoch, Rusya’daki gübre krizine bakıldığında tarım üzerindeki etkisinin astronomik olduğunu, kadınların ve kızların ağır bir şekilde etkileneceğini bildiklerini söyledi.
Birleşmiş Milletler tarafından elde edilen verilere göre dünyanın her yerinde kadınların gıda güvenliği açısından erkeklerden çok daha zayıf olduğunu ortaya çıkardığını açıkladı.
Bunun ülkelere göre değişkenlik gösterdiğini belirterek Sudan örneğini verdi. Sudan’da kadınların üçte ikisinin, erkeklerin yarısının gıda güvensizliği yaşadığını açıkladı.