Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin ve ülkeler arasındaki ticari faaliyetlerin son dönemde oldukça düşüş gösterdiğini ortaya koydu. 7 Ekim tarihinden bu yana İsrail ile karşılıklı ticaretin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50’den fazla azaldığını belirtti.
İsrail ile Ticarette Gerileme Hızlandı
Bakan, bu durumun büyük oranda ticaret yapanların ve tüketicilerin talepleriyle alakalı olduğunu ifade etti.
Bakan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) tarafından organize edilen Türkiye-Kuveyt Ticaret Heyeti ve ikili iş görüşmeleri kapsamında düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Yaklaşık iki yıla yakın bir süreden sonra Türkiye’den Bakan ve 150 kişilik bir iş dünyası heyetiyle Kuveyt’e gelinmesinin önemine değinen Bolat, Kuveyt ile ekonomik, ticari ilişkiler ve yatırım ilişkilerini artırmak hedefinde olduklarını söyledi.
Ekonomik alanda Kuveyt’in Türkiye’de yaptığı yatırımların ve Türk müteahhitlerinin Kuveyt’te yaptıkları yatırımlar ve müteahhitlik hizmetlerinin iki ülke ilişkilerinin ana omurgasını oluşturduğunu belirtti.
Son dönemde Kuveyt’in Türkiye ile enerji ve savunma sanayisi alanında da önemli iş birlikleri gerçekleştirdiğini söylerken ülkeler arasında ekonomide birlikte daha çok yol alınacak alanlar olduğunu vurguladı.
Şu an için Türkiye’de 427 Kuveytli firmanın iş yaparak 2 milyar dolara yakın bir yatırım yaptıkları, Türk müteahhitlerin de Kuveyt’te yaklaşık 50 projede 9 milyar dolarlık önemli altyapı, üstyapı, inşaat işlerini başarıyla yerine getirdiği bilgisini verdi.
Kuveyt ile olan ticareti 5 yılda 5 milyar dolar seviyesine çıkarmanın iki taraf için de önemli bir hedef olduğunu söylerken şu ifadeleri kullandı:
“Bu noktada Türkiye’nin Kuveyt’ten petrol alımını artırması, Kuveyt’in de Türkiye’den daha fazla konfeksiyon, makine, oto yedek parça, demir çelik ürünleri ve savunma projeleri gibi ürünlerden alması bu rakamı çok da uzak olmayan bir gelecekte başarmamızı sağlayacaktır.”
“Uluslararası Yatırımlarda Arap Ülkelerinin Payı Büyük”
Türkiye’de yabancı yatırım rakamlarından da bahseden Bolat, ülkede şu anda 85 bin uluslararası firmanın doğrudan yatırım yapmış olduğunu ve Türkiye’ye neredeyse her yıl 14-15 milyar dolar doğrudan yatırım geldiğini belirtti.
Türkiye’ye gelen uluslararası yatırımların toplamının 285 milyar doları aştığını, bunun 50 milyar dolara yakın olan kısmının Arap ülkelerinden ve İslam ülkelerinden geldiğini ifade etti.