Çevre izleme örgütü Global Witness tarafından açıklanan yeni bulgulara göre Avrupa Birliği, bu yılın Ocak ve Temmuz ayları arasında 21,6 milyon metreküp Rus LNG’si satın aldı. B0u, ithalatın toplamının 2022’nin aynı dönemine kıyasla küçük bir artış olduğunu gösteriyor.
kolayca yatırım yapın
Ancak 2023 rakamı, Kremlin’in Ukrayna’ya savaş açma kararı öncesindeki 2021’in aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 39,5’lik bir artışı temsil ediyor. Bu yılın ilk yedi ayında Rusya LNG’sinin beş büyük müşterisi arasında üç üye devletin bulunuyor. Çin bu noktada birinci olurken, onu İspanya, Belçika, Japonya ve Fransa takip ediyor.
Kıyı ülkeleri olarak İspanya, Belçika ve Fransa, LNG taşıyıcıları için yoğun varış noktaları haline geldi. LNG taşıyıcıları, malzemelerini soğutulmuş sıvının tekrar gaz formuna dönüştürüldüğü ve enerji santrallerine gönderildiği gelişmiş terminallere boşaltmak zorunda kalıyor.
Hollanda, Yunanistan, Portekiz, Finlandiya, İtalya ve İsveç de Global Witness tarafından Rus LNG’sinin mevcut tüketicileri olarak listelendi. AB’nin Ocak ve Temmuz ayları arasında Rusya’nın tüm LNG ihracatının yüzde 52’sini satın aldığı tahmin ediliyor.
Global Witness, bu yılki alışveriş çılgınlığının 5,29 milyar euro değerinde olduğunu bildirdi. Bu miktar, bloğun, temelde uluslararası fosil yakıt satışlarıyla desteklenen Kremlin’in savaş sandığını zayıflatma çabalarını sorguluyor.
Savaşın başlangıcından bu yana AB, Rus kömürü ve Rus boru hattı petrolünün ithalatını yasakladı, ancak bariz Rus gazı için böyle net bir karar almadı.
Global Witness’ten Jonathan Noronha-Gant, “Rus gazı satın almak, Rus petrolü satın almakla aynı etkiye sahip. Her ikisi de Ukrayna’daki savaşı finanse ediyor ve her euro daha fazla kan dökülmesi anlamına geliyor. Avrupa ülkeleri savaşı kınarken, Putin’in ceplerine para koyuyorlar.” açıklamasını yaptı.
2023’ün ilk çeyreğinde Rusya, ABD’nin ardından ve Katar, Cezayir, Norveç ve Nijerya’nın önünde AB’nin en büyük ikinci LNG tedarikçisi oldu.