ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın geçen günlerde Güney Afrika Cumhuriyeti’ne 7-8 Ağustos tarihleri arasında ziyaret edeceği duyurulmuştu.
Blinken, Afrika ziyaretiyle ilgili açıklamada bulundu. Dünyanın geleceğinin Afrika’da çok önemli bir şekilde tanımlanacağını vurguladı.
2050 yıllarında gezegenin dört vatandaşından birinin Afrikalı olacağını ve 2025 yılında Afrika nüfusunun yüzde 50’sinin 25 yaş altı olacağının söyledi. Afrika’da gelecek için oldukça somut kararların alınacağını belirtti.
Afrika ülkeleriyle ortaklıklar kurduklarını ve bu ülkelere seçenek dayatmadıklarını seçenek sunduklarını ifade etti. Afrika’daki ülkelerle iklim değişikliği, covid mücadelesi ve vatandaşların yaşam zorluklarıyla ilgili birlikte çalışmak istediklerini söyledi.
Blinken, konuşmasında şunları aktardı:
“Gelecek için çok olumlu bir gündemimiz var. Burada Güney Afrika’da Afrika stratejimiz hakkında biraz daha konuşma fırsatı buldum ve bundan sonraki seyahatlerimde bundan daha fazla bahsedeceğim.”
Güney Afrika Stratejik Diyaloğunu Başlattık
ABD Dışişleri Bakanı, geleceğe odaklandıklarının altını çizerek bu kapsamda Güney Afrika Stratejik Diyaloğu’nu başlattıklarını söyledi.
Güney Afrikalıların ve Amerikalıların hayatları üzerinde gerçek bir etkisi olacak konulara odaklandıklarını aynı zamanda sağlık hizmetleri, iklim, altyapı yatırımları ve genel yatırımlar ile ilgili sorunları konuştuklarını açıkladı.
Beyaz Saray, Bakan Antony Blinken’ın Güney Afrika Ziyareti sırasında ABD’nin Afrika’ya yönelik stratejisini paylaşmıştı.
Afrika ilişkileri için belirlenen stratejilerden birini devletin şeffaflığını ve hesap verebilirliğini teşvik etmek olarak açıklamıştı. Bir diğeri ise bölgede istikrar ve güvenlik için işbirliği sağlamak olarak belirtilmişti.
Son olarak sağlık sektörünü iyileştirme yapılacağı ve iklim krizi ile mücadelede iş birliği sağlanacağı ifade edilmişti.
Savaşın Yol Açtığı Gıda Krizi Afrika’da Hissediliyor
Bakan Blinken, Güney Afrika Uluslararası İlişkiler Bakanı Naledi Pandor ile Rusya-Ukrayna savaşı hakkında konuştuklarını belirtti. Bu saldırının sadece Ukrayna’ya değil, Güney Afrika için çok önemli olan Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin ilkelere yönelik bir saldırı olduğunu vurguladı.
Bir ülkenin güç kullanarak başka bir ülkenin sınırlarını değiştirme hakkına sahip olmadığı fikrinin, Afrika’nın tarihinde yankı uyandıran bir durum olduğunu söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya saldırısı, Afrika’daki birçok ülkenin tarihiyle bağlantılı bir durum olduğunu söyledi. Savaş nedeniyle gıda krizini şiddetlendiği gerçeği göz önüne alındığında, bu durumun Afrika’da hissedildiğini aktardı.