ABD’nin ticaret açığı, Nisan ayında mal ithalatının artması ve enerji ürünleri ihracatının düşmesiyle sekiz yılın en büyük artışını kaydetti. Ticaret Bakanlığı, ticaret açığının yüzde 23.0 artarak 74.6 milyar dolara yükseldiğini bildirdi. Bu, Mart 2015’ten bu yana en keskin yüzdesel artışı ve açığın altı ayın en yüksek seviyesini temsil ediyor.
kolayca yatırım yapın
Mart ayı verileri, ticaret açığının 60,6 milyar dolara daraldığını gösterecek şekilde revize edildi. Hükümet, 2018’deki mal ticareti verilerini, 2017’deki ticaret hizmetleri rakamlarını revize etti.
New York’ta FWDBONDS Baş ekonomisti Christopher Rupkey, “Ticaret açıkları kötüleşiyor ve bu, ikinci çeyrek reel GSYİH büyümesi tahminlerini yüzde 1’lik duraklama hızına yaklaştıracak” değerlendirmesini yaptı.
Ticaret, üst üste üç çeyrek gayri safi yurtiçi hasılaya yaptığı katkının ardından, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 1,3’lük yıllıklandırılmış büyüme oranına hiçbir katkı sağlamadı. İkinci çeyreğe ilişkin büyüme tahminleri şu anda yüzde 2 seviyesinde bulunuyor.
Nisan ayında mal ithalatı motorlu taşıtlar, parçalar ve motorların artmasıyla yüzde 2,0 artarak 263,2 milyar dolara ulaştı. Petrol ithalatı Ağustos 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilese de, endüstriyel malzeme ve malzeme ithalatında da artışlar oldu.
Tüketim malları, cep telefonları ve diğer ev eşyalarının etkisiyle 1,8 milyar dolar arttı. Gıda ithalatı, Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşirken, hizmet ithalatı, ulaşım ve seyahatteki düşüşlerin ağırlığı altında 60,4 milyar dolara geriledi. Toplam ithalat yüzde 1,5 artarak 323,6 milyar dolara yükseldi.
İhracatta Büyük Düşüş
Mal ihracatı yüzde 5,3 ile son üç yılın en büyük düşüşünü gördü ve 167,1 milyar dolara geriledi. Bu, Şubat 2022’den bu yana en düşük seviye oldu.
Nisan ayında mal ihracatındaki düşüşe, çoğunlukla ham petrol ve akaryakıt olmak üzere endüstriyel malzeme ihracatındaki keskin düşüş öncülük etti. Petrol dahil endüstriyel malzeme ve malzeme ihracatı, Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyedeydi.
Tüketim malları ihracatında da büyük düşüş yaşanırken, hizmet ihracatı, seyahat ve diğer ticari hizmetlerin artmasıyla 81,9 milyar dolara ulaştı. Toplam ihracat yüzde 3,6 ile üç yılın en büyük düşüşüyle 249,0 milyar dolara geriledi.
Bu, Mart 2022’den bu yana en düşük seviye oldu. Hizmet fazlası, Mart 2021’den bu yana en yüksek seviye oldu. Enflasyona göre ayarlandığında mal ticareti açığı Nisan’da yüzde 16,5 artarak 95,8 milyar dolara ulaştı.