Avrupa Birliği (AB) tarafından bugün yapılan açıklamayla Tunus ile kapsamlı bir ortaklık paketi üzerinde birlikte çalışmak konusunda anlaştıkları bildirildi. Anlaşma ile Tunus’un yıpranmış ekonomisi geliştirilerek bir göç kriziyle başa çıkmasına yardımcı olunacak.
Söz konusu anlaşma için AB, Tunus’a 1 milyar eurodan (1,07 milyar dolar) fazla borç verebileceğini açıkladı. Teklif, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından paylaşıldı.
Akdeniz üzerinden göç konusunda endişeli olan Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile birlikte Tunus’a yaptıkları ziyaret sırasında duyuruldu.
Makro Finansmanına Yardımcı Olmak için Tunus’a Borç Teklifi
Krizle savaşan Tunus Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakere yürütürken AB, ülkeye 900 milyon euroluk yardım paketi ve 150 milyon euroluk acil destek sundu.
AB paylaşımında, kuruluşun Ekim’de ön anlaşmaya varılan IMF programını tamamladıktan sonra makro finansmanına yardımcı olmak için Tunus’a 900 milyon euroya kadar borç vereceği söylendi.
Von der Leyen; AB’nin bu sene de Tunus’a sınır yönetimi, arama ve kurtarma, kaçakçılıkla mücadele operasyonları ve insan haklarına saygı temelinde iadeler için 100 milyon euro sağlayacağını belirtti.
Yardım anlaşmasını Haziran ayı sonunda Avrupa Konseyi önünde sonuçlandırmanın önemli bir fırsat penceresi olduğuna işaret edildi.
Avrupa’ya 150 milyon euroluk bir dijital kablo bağlantısı ve 300 milyon euroluk yenilenebilir enerji ihraç projesi için devam eden projeler dahil Tunus ekonomisine yardımcı olmak için Leyen, uzun vadeli Avrupa çabalarını ortaya koydu.
Karşılıklı Yarar Sağlayan Enerji İş Birliği Yapılacak
Tunus ekonomisini canlandırmak ve becerilerini geliştirmek için genç Tunusluların AB’de okuma, çalışma ve eğitim alma fırsatlarını genişleteceğine de vurguda bulundu.
Leyen paylaşımında sağlam bir Tunus ekonomisi için 900 milyon euroya kadar makrofinansal yardım yapılacağını kaydetti. Söz konusu rakama ek olarak150 milyon euroya kadar bütçe desteği sağlanacağını ekledi.
Ayrıca ülkeye ticaret ve yatırımın artırılacağına işaret eden Leyen, AB-Tunus olarak karşılıklı yarar sağlayan enerji iş birliği yapılacağını dile getirdi.
Tunus Devlet Başkanı Kays Said konuya ilişkin açıklamasında yasa dışı göçle mücadele için AB ile ortaklık kurduğunu söyleyerek, “Bazılarının gizlice aradığı çözüm, göçmenleri para karşılığında yerleştirmektir, bu ne insani ne de kabul edilebilir bir çözümdür.” dedi.