Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, bugün yaptığı açıklamalarda Rusya’ya yönelik suçlamalarını yineledi. Borrell’ın açıklamaları, AB dışişleri bakanlarının Lüksemburg toplantıları ortasında geldi.
Rusya’nın Ukrayna’ya milyonlarca ton tahıl ihracatını engelleyerek bir savaş suçu işlediğini söyleyen Borrell, Kremlin’e Karadeniz yollarını açması için çağrıda bulundu. AB diplomatlarının görüşmeleri için Lüksemburg’a gelen Borrell, gazetecilere verdiği demeçte Ukrayna’da milyonlarca ton buğdayın bloke edilmesine atıfla “bu bir savaş suçudur” dedi.
Borrell Rusya Kınamalarını Sürdürdü: “Gerçek Bir Savaş Suçlusu”
Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna’ya yönelik operasyonlarının, küresel fiyatları artırdığını ve enerji-gıda kıtlığı yarattığını söyledi. Üst düzey Avrupa diplomatı, “büyük bir kıtlık riski var” dedi. Savaşın sonuçlarına karşı uyarıda bulunan Borrell, yalnız Ukrayna için değil tüm dünya için tehlikeye şu sözlerle dikkat çekti:
“Tekrar ediyoruz ve başta Afrika olmak üzere dünyada büyük bir kıtlık riskine karşı bir kez daha uyarmamız gerekiyor. Fiyat artışlarını da enerji ve gıda kıtlığını da yaratan savaştır.”
Birleşmiş Milletler’in Ukrayna’dan yapılan ihracatı engelleme çabalarını desteklediklerini söyleyen Borrell, bu krizi yaratanın Avrupa yaptırımları olmadığında ısrar etti. “Yaptırımlarımız gıdayı hedef almıyor, gübreyi hedef almıyor. Rus yemeği ve gübresi satın almak isteyen herkes bunu yapabilir, engel yok.” ifadelerini kullandı.
Bu noktada Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin dahil birçok yetkilinin açıklamalarıyla çelişti.
Daha önce birçok kez Batı suçlamalarını reddeden Putin, Rusya’nın günah keçisi olarak seçildiğini iddia etmişti. Mevcut küresel gıda ve enerji krizinden dolayı Batı ülkelerini suçlayan Rus lider, son olarak Rusya’nın Davos’u olan forumda iddialarını yineledi.
St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda konuşan Putin, Rusya’nın Ukrayna’dan tahıl ihraç eden gemilerin Karadeniz’den geçişini garanti etmeye hazır olduğunu söylerken “gıda krizinin suçlusu Rusya değil” demişti.
Ancak Borrell’a göre Rus tahılı ve gübresi gibi ürünlere yönelik kısıtlamalar Avrupa’nın suçu değil. Sorunun, Rusya’nın Ukrayna tahılına uyguladığı ablukadan kaynaklandığını ve buğdaya yönelik blokeden dolayı milyonlarca insanın bundan yoksun kalacağını aktardı.
“Bu gerçek bir savaş suçu” diyen AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell, insanların açlığını bir savaş silahı olarak kullanan Rusya’yı kınadı.