Avrupa Parlamentosu (AP) bugün şirket kurullarında toplumsal cinsiyet dengesini getirmek için yeni bir AB yasasını resmen kabul etti. 2026’ya kadar şirketlerin, yönetim kadrolarında yeterince temsil edilmeyen cinsiyetin en az yüzde 33’üne sahip olması zorunlu kılındı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Başkan Yardımcısı Vera Jourova ve Avrupa Birliği Eşitlik Komiseri Helena Dalli ile birlikte konuya ilişkin açıklamalarda bulundular. Kabul edilen yasanın uzun süredir beklendiği ve toplumsal cinsiyet eşitliğinde bir atılım olduğu belirtildi.
Resmi Gazete’de Yayımlandıktan 20 Gün Sonra Yürürlükte
Yeni Avrupa yasası ile nitelikli olan çok sayıda kadının bulunduğu ve niteliklerine göre işlere girmeleri için böylelikle fırsat yakalayacağı paylaşıldı. Yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasından 20 gün sonra yürürlüğe gireceğinin bilgisi verildi.
Üye Devletlerin hükümlerini ulusal kanunlarına aktarmaları için iki yılının olacağı vurgulanarak, “Şirketlerin 30 Haziran 2026’ya kadar icrada görevli olmayan kurullar için yüzde 40 veya tüm yönetim kurulu üyeleri için yüzde 33 hedefine ulaşmaya çalışmasını sağlamak zorunda kalacaklar.” denildi.
Yasa ile Cinsiyet Dengesi Sağlanacak
Komisyon’un söz konusu yasa teklifini Kasım 2012’de yaptığı ancak Konsey tarafından kararın onaylanmadığı söylendi. 14 Mart 2022’de ise Konsey dosyadaki engeli kaldırma kararı aldı.
Tüm bu gelişmelerle birlikte Konsey ile müzakerelere başlanarak, 7 Haziran 2022’de AP ve Konsey siyasi anlaşmada dosyanın nihai kabulünün yolunu açtı.
Bugün yapılan açıklamaya göre kabul edilen Yönerge ile büyük Avrupa Birliği (AB) şirketlerinin kurumsal yönetim kurullarında cinsiyet dengesini sağlayacağına dikkat çekildi. Ayrıca bahsi geçen yönerge ile toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin sonra erdirileceği öngörüldü.