Küresel piyasalar, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından açıklanacak olan Eylül ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik rakamlarını merakla bekliyordu. Kısa bir süre önce açıklanan verilere göre tarım dışı istihdam Eylül’de 336 bin ile beklentinin çok üzerinde geldi. Bu durum ons altında negatif yönlü hareketliliğe neden oldu.
170 bin olan beklentilerin altında gelen istihdam verisi, altın üzerinde kısa süreli bir baskı oluşturdu.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Uzun süredir yatırımcısının beklentilerini karşılamayan altının ons cinsi, 1821 dolardan 1810 dolara doğru sert bir iniş yaptı. Devam eden saatlerde toparlanan ons altın, 1818 dolar seviyesine çıkmayı başardı. Son verilerle birlikte ons altında haftalık yüzde 2,7, aylık yüzde 5,8 kayıp görüldü. Altın yatırımcıları yılbaşından bu yana yüzde 0,5 oranında zarar etti.
Altın, ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinden gelen şahin sinyallerin öne çıkmasıyla son yılların en yüksek seviyelerine çıkan ABD Hazine tahvil getirilerinden de etkilendi. Analistler, tahvil
piyasasındaki kazanç oranlarının son 1 hafta içinde altını oldukça olumsuz etkilediğini aktarıyor.
İstihdam verisinin ardından ABD’nin 10 yıllık tahvilleri yüzde 2’nin üzerinde artışla 4,82’nin üzerine çıktı ve 5 seviyesine oldukça yaklaştı.
CME FED Faiz Görüntüleme aracında, Kasım ayında yapılacak FED toplantısında yüzde 68 ihtimalle faiz oranının sabit bırakılacağı, yüzde 31 olasılıkla 25 baz puanlık faiz artırımı yapılabileceği tahmini yer alıyor.
“Dramatik Sonuç Yaratabilir”
Tahvil faizinin yüzde 5 seviyelerine doğru çıkması durumunda altında baskının artacağı ve ons altının 1800 dolar seviyesinin altına sarkabileceği ihtimaline vurgu yapılıyor. Ekonomim’den Evrim Küçük’ün haberine göre analistler bu durumun yaşanması halinde altında dramatik bir düşüş yaşanabileceği konusunda uyarı yapıyor.
Ekim ayının altın için düşüşlerin öne çıktığı bir ay olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz 45 yıllık dönemde altın için yılın en çok düşüş gösteren ayı, yaklaşık yüzde 0,51 gerilemeyle Ekim ayı oldu.