ABD’de konut kredisi faizleri, yükselen Hazine tahvili getirileri ve enflasyon endişelerinin etkisiyle yeniden yükseldi. Mortgage Bankers Association (MBA) verilerine göre, 2 Ekim’de sona eren haftada 30 yıllık sabit mortgage faizi 19 baz puan artışla yüzde 7,49’a çıktı. Bu oran, Kasım 2023’ten bu yana görülen en yüksek seviye oldu.
kolayca yatırım yapın
Mortgage faizleri, ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili getirilerini yakından takip ediyor. 10 yıllık tahvil getirisi bu hafta başında enflasyon endişeleri ve güçlü ekonomik büyüme verilerinin etkisiyle 24 yılın zirvesine yükseldi.
Yüksek faizler konut piyasasında talebi de zayıflatmaya başladı. MBA verilerine göre mortgage başvuruları geçen hafta önceki haftaya kıyasla yüzde 4,2 geriledi. Yeniden finansman başvurularında da sert düşüş yaşandı.
MBA Başekonomist Yardımcısı Joel Kan, mevcut faiz oranlarında çok az ev sahibinin kredisini yeniden finanse etmek için teşvik bulunduğunu ve artan borçlanma maliyetlerinin birçok potansiyel alıcıyı konut piyasasından uzaklaştırdığını belirtti.
Faiz ve enflasyon baskısı sürüyor
ABD’de mortgage faizleri, şubat sonunda başlayan ABD-İsrail saldırılarından bu yana yaklaşık 1,4 puan yükseldi. Aynı dönemde 10 yıllık Hazine tahvili getirisi de benzer ölçüde arttı ve pazartesi günü yüzde 5,3’ü aştı.
Öte yandan ABD’de enflasyon ağustosta Fed’in yüzde 2’lik hedefinin oldukça üzerinde, yüzde 3,4 seviyesinde gerçekleşti. Fed yetkilileri yıl sonuna kadar bir faiz artışı daha sinyali verse de piyasalar, ekim toplantısında faiz değişikliği beklemiyor.