Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

ABD’de konut alıcıları azaldı, satıcı fazlası rekor kırdı

ABD'de satıcı sayısı Eylül'de potansiyel alıcıları yüzde 62,6 aşarak 2013'ten bu yana en yüksek farka ulaştı.
ABD’de konut alıcıları azaldı, satıcı fazlası rekor kırdı
HABER GİRİŞ

ABD’de konut piyasasında satıcı ve alıcı arasındaki dengesizlik Eylül’de rekor seviyeye ulaştı. Redfin verilerine göre satıcı sayısı alıcıları yüzde 62,6 aşarken, konut talebi 2013’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Redfin’in 14 Ekim tarihli raporuna göre, eylülde ABD’de yaklaşık 1,51 milyon konut satıcısına karşılık 929 bin potansiyel alıcı bulunuyordu. Satıcı fazlası üst üste dördüncü ayda rekor kırarken, ağustosta yüzde 56,9 olan fark daha da açıldı.

ABD’nin en büyük 50 metropol bölgesinin 41’inde piyasa alıcıların lehine döndü. Miami, Nashville ve Teksas’taki bazı büyük şehirlerde satıcı fazlası öne çıkarken, ülke genelinde yalnızca beş metropol satıcı piyasası olarak sınıflandırıldı.

Yüksek mortgage faizleri, konut fiyatları ve ekonomik belirsizlik, alıcıların piyasaya girişini zorlaştıran başlıca etkenler arasında yer aldı. Satıcı sayısının artması, finansal açıdan yeterli durumda olan alıcılara daha fazla pazarlık gücü sağladı.

Redfin Kıdemli Ekonomisti Asad Khan, mevcut tablonun güçlü talepten değil, alıcıların temkinli davranmasından kaynaklandığını belirtti. Khan’a göre yüksek maliyetler ve ekonomik belirsizlik nedeniyle birçok kişi konut alımını erteliyor veya piyasadan çekiliyor.

Alıcılar için seçeneklerin ve pazarlık imkanlarının artmasına rağmen, yüksek konut maliyetleri bu fırsatlardan yararlanabilecek kişi sayısını sınırlıyor.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/3Ç Kar/Zarar 30.12%-69.88%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.