ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ABD’nin çip üretimini artırmak için bugün Japonya’da görüşmeler gerçekleştirileceğini duyurdu. ABD yarı iletken endüstrisini geliştirmek için 52 milyon dolarlık sübvansiyon kararı hatırlatılarak, Japonya’daki temsilcilerle teşvikler hakkında konuşulacağına değinildi.
Ekonomik büyüme ve tedarik güvenliğinin sağlanması için çiplerin önemli rol oynadığına işaret eden Harris, Japonya’nın yarı iletken şirketleri ile iş birliğini artırma çağırısında bulundu.
“Hiçbir ülke dünyanın talebini karşılayamaz” diyen Harris, Japonya ve ABD’nin tedarik zincirleri üzerinde çalışma ve ileriye dönük yatırım yapma taahhüdünü aktardı.
“Temel kaynaklara olan güvenimizi çeşitlendirmeliyiz.”
ABD ve Japonya’nın istikrarsız tedarik sorunlarının büyük ekonomik yansımaları olabileceğini belirterek, pandeminin artırdığı kıtlığın, yarı iletken üretim kapasitesinin acilen geliştirilmesi ile üstesinden gelinebileceğini vurguladı.
İki ülkede akıllı telefonlardan arabalara kadar her yerde kullanılan yarı iletken metallerin tedarikinde sorunlar yaşıyor. İlgili teknoloji ve üretimine büyük yatırım yapan Çin, artık güvenli bir tedarikçi olarak görülmüyor.
Pandeminin ülkedeki tedarik zincirlerini zayıflattığının altını çizen Harris, “Temel kaynaklara olan güvenimizi çeşitlendirmeliyiz.” diyerek yeni iş birliklerinin sinyalini verdi.
Araştırmalar için Beş Yıl İçinde 170 Milyar Dolardan Fazla Yetki Verilecek
ABD Senatosu Temmuz ayında yerli yarı iletken endüstrisini sübvanse etmek için kapsamlı bir yasa çıkarmıştı. Yasa, Çin ile rekabet eden şirketleri güçlendirmeyi, arabalardan silahlara ve video oyunlarına kadar her şeyi etkileyen kalıcı kıtlığı hafifletmeyi hedefliyor.
Senatoda yasa tasarısı 64’e 33 oyla kabul edilmişti ve Ağustos ayında yasalaşmıştı.
“Çipler ve Bilim” adı verilen yasanın, Çin ile daha iyi rekabet edebilmek için ABD bilimsel araştırma çabalarını artırmada beş yıl içinde 170 milyar dolardan fazla yetki vereceği paylaşılmıştı.