ABD Başkanı Joe Biden ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Beyaz Saray’daki görüşmelerinin ardından ortak açıklama yayımladı. Liderler, geçtiğimiz günlerde yapılan NATO Zirvesi’nin, transatlantik ilişkilerin birliğin gücü ve zorluklar karşısında ittifakın caydırıcılık ve savunmasını adapte edebilme kapasitesini gösterdiğini belirtti.
Liderler, Ukrayna’da bir buçuk yıldan fazla zamandır devam eden savaşın enerji ve gıda güvenliği gibi olumsuz sonuçlarını da ele almanın gerekliliğinin altını çizdi.
ABD ve İtalya’nın Birleşmiş Milletler’in (BM) Şartı’na, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyan, adil ve kalıcı bir barışa ulaşma hedefiyle Ukrayna’ya siyasi, askeri, ekonomik ve insani yardıma devam edecekleri vurgulandı.
Rusya, önceki hafta Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasından çekildiğini duyurdu. Bunun üzerine çeşitli konuşmalar yapılırken, birçok ekonomist ve ülke lideri bunun küresel bir gıda krizine yol açacağı konusunda uyarıda bulunuyor.
Biden ve Meloni, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’nden tek taraflı olarak çekilmesini kınadı. Liderler, Ukrayna’nın yeniden inşası konusunda daha fazla koordinasyon sözü verdi.
İtalya’nın 2024’te G7 başkanlığı ve 2025’te Ukrayna Yeniden Yapılanma Konferansı’na ev sahipliği yaparak oynayacağı role atıf yapıldı.
Terör ve Düzensiz Göçmen Sorunu Üzerinde Durulacak
Liderler görüşmede terör, düzensiz göçmen akışı ve istikrarsızlığın temel nedenleri olmak üzere birçok kritik konuyu ele aldı.
Akdeniz ve çevresinde istikrar ve refahı yükseltme çabalarının hayati önemine işaret eden ABD ve İtalya devlet başkanları, ekonomik ve siyasi zorluklarla mücadele eden Tunus halkının da yanında olduklarını söyledi.
ABD ve İtalya’nın göç, kalkınma ve Afrika ile ilgili çalışmalarına verdiği desteğe dikkat çekilirken, Batı Balkanların istikrar ve güvenliğine bağlı oldukları vurgulandı.
Hint-Pasifik’e olan bağlılıklarını da belirten liderler, ABD’nin ve İtalya’nın bölgede artan varlığını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
Çin’in Tayvan Boğazı’nda ortaya koyduğu zorluklar ve fırsatlar karşısında çok taraflı istişareleri güçlendirme sözü verildi.
ABD’nin, İtalya’nın G7 başkanlığı döneminde iklim krizi, yoksulluk, ekonomik güvenlik, kritik madenler, gibi konularda işbirliği ve bu konularda Afrika ülkeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerle diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesi yönündeki çalışmaları sabırsızlıkla beklediği söylendi.
Bunların yanında terör örgütü DEAŞ’la mücadele kapsamında etkili politikalar geliştirme taahhütleri yinelendi.
(Kaynak: AA)