
Nisan ayındaki finansal piyasalardaki satış dalgası, tipik geri çekilmelerden daha geniş ve daha oynak oldu ve Washington’un agresif ve sürekli değişen ticaret politikasının ABD’nin finansal durumuna uzun vadeli zarar verebileceği endişesini körükledi.
S&P 500, Başkan Donald Trump’ın 2 Nisan Kurtuluş Günü’ndeki tarife duyurusundan bu yana yüzde 5,4 düşerken günlük hareketler için 2008 ve 1987 gibi kötü şöhretli finansal dönemlerle rahatsız edici karşılaştırmalar yapılıyor.
Son yedi işlem günündeki düşüş, borsanın 2025’e zaten inişli çıkışlı bir başlangıç yapmış olmasının ve dolar ve Hazine tahvilleri dahil diğer büyük ABD varlık sınıflarının da düşmeye başlamasının ardından geldi.
Gelişmeleri değerlendiren i BCA Araştırma stratejisti Marco Papic Cuma günü CNBC’ye yaptığı açıklamada emtia piyasasının daha fazla tarife sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.
Papic, şöyle konuştu:
“Bu yılın, Trump başkanlığının, olan her şeyin en büyük sonucu, ABD’den bir çıkışın olmasıdır. Ve açıkçası bu şimdi vahşi bir hal aldı – tahvil getirileri yüksek kalırken ve dolar düşerken, hikaye bu oldu. Ancak bu çıkış Kurtuluş Günü’nden çok önce başladı. ABD balondur.”
Amerikan doları, Japon yeni ve İsviçre frangı gibi güvenli liman para birimlerine ve Euro’ya karşı özellikle keskin düşüşler görürken doların çöküşüne ilişkin yorumlar gelmeye devam ediyor.
Deutsche Bank stratejisti George Saravelos, Cuma günü müşterilerine gönderdiği bir notta, “Piyasa, doların dünya küresel rezerv para birimi olarak yapısal çekiciliğini yeniden değerlendiriyor ve hızlı bir de-dolarizasyon sürecinden geçiyor. Bu, hiçbir yerde bu hafta sona ererken döviz ve ABD tahvil piyasasındaki devam eden ve birleşik çöküşten daha belirgin değildir,” dedi.