Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

ABD’nin Üretici Enflasyonu da Ocak’ta Beklenti Üstü Arttı

Tüketici fiyat endeksinin ardından gözlerin çevrildiği üretici enflasyonu da açıklandı. İşte Ocak’ta ÜFE cephesindeki durum:
ABD’nin Üretici Enflasyonu da Ocak’ta Beklenti Üstü Arttı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

ABD ekonomik takviminin beklenen verilerinden üretici fiyat endeksi (ÜFE) rakamları açıklandı. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu raporuna göre üretici enflasyonu 2023’ün ilk ayında yüzde 0,7 arttı. Yüzde 0,4 artış yönündeki beklentileri aşan okuma, aynı zamanda yedi ayın en yüksek seviyesini işaretledi.

Aralık’ta ÜFE, yıllık bazda yüzde 6,2 artarken aylık bazda yüzde 0,5 gerilemişti. Aylık oran, Nisan 2020’den sonra en büyük aylık düşüş olurken dünyanın en büyük ekonomisindeki enflasyonist baskının soğuduğuna dair işaretler arasına eklenmişti. Aralık verisi aylık bazda yüzde 0,2 düşüşe revize edildi.

ÜFE, önceki gün yayımlanan tüketici fiyatlarındaki artışın üzerine geldi ki TÜFE verileri, Ocak’ta beklentilerin üzerinde arttı.

ABD’nin Üretici Enflasyonu Ocak Bu durum enflasyonu düşürme konusunda kararlı ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkı para politikalarını sürdüreceğine ilişkin beklentileri artırdı.

Aralık’ta mal fiyatları yüzde 1,2 artarken bu, benzin maliyetindeki yüzde 6,2’lik artışın önderliğinde Haziran 2022’deki yüzde 2,1’lik artıştan bu yana en büyük artış oldu.

Konutlarda kullanılan doğalgaz, motorin, jet yakıtı, alkolsüz içecekler ve motorlu kara taşıtları endekslerinde de yükseliş kaydedildi. Diğer taraftan yaş ve kuru sebze fiyatları yüzde 33,5 oranında düştü.

Artık yakıtlar ve temel organik kimyasallar için endeksler düşerken hizmet maliyetlerinde yüzde 0,4 artış oldu.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın