Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş ve Çin-Tayvan gerilimi, yüksek teknolojili Amerikan yapımı silahlara olan talebin artmasına neden oldu. Devam eden tedarik zinciri krizi ve enflasyon yükselmeye devam ederken, askeri sanayi gözlemcileri ABD savunma sektörünün buna nasıl yanıt vereceğini merak ediyor.
Marathon Initiative’in kurucu ortağı ve müdürü Elbridge Colby, “Silahlarımız için bileşenler üretmesi için Çin’e güvenemeyiz. Bu bir dereceye kadar potansiyel olarak yaptığımız şeydir. Bilerek ya da bilmeyerek” açıklamasını yaptı.
ABD dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olmasına rağmen tedarik zincirinde zorluklarına karşı zorlanabiliyor. Pentagon ise büyük bütçesi ve harcamaları nedeniyle eleştiriliyor.
Hükümet Gözetimi Projesi Savunma Bilgi Merkezi analisti Julia Gledhill, “Gelecek yılın ulusal güvenlik bütçesi muhtemelen yaklaşık bir trilyon buçuk dolar olacak. Kongre, Savunma Bakanlığı’nın mali durumunu etkin bir şekilde yönetmediğini defalarca göstermesine rağmen, bu sayıya on milyarlarca dolar eklemek istiyor.” diye konuştu.
Center for a New American Security’nin kıdemli üyelerinden Chris Dougherty, savunma bütçesinin üstünü kapatacağını zannetmediklerini belirterek, ihtiyaç duyulduğu zamanda ve yerde üretimi ölçeklendirme ve artırma yeteneği geliştireceklerini söyledi.
ABD’de bu hafta Eylül ayı enflasyon verileri açıklandı. Ülkede enflasyon beklentileri aşarak yüzde 8.2 seviyesinde geldi. Artan enflasyonun savunma sanayii üzerindeki etkisinin nasıl olacağı merak ediliyor.