ABD ithalat fiyatları, artan yakıt maliyetleri nedeniyle 2022’nin sonlarından bu yana ilk kez Nisan ayında artış yaşadı. Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ithalat fiyatları Mart ayında yüzde 0,8 düştükten sonra geçen ay yüzde 0,4 arttı. Geçen ayki artış, Aralık 2022’den bu yana ilk artış oldu.
Ekonomistler, tarifeler hariç ithalat fiyatlarının yüzde 0,3 artacağını tahmin ediyordu. Nisan ayına kadar olan 12 aylık dönemde ithalat fiyatları yüzde 4,8 düşerek Mart ayındaki düşüşle eşleşti. İthalat fiyatları yıllık bazda art arda üç aydır düşüyor.
Hükümet bu hafta Nisan ayında tüketici ve üretici fiyatlarındaki yıllık artışların iki yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesinde olduğunu bildirdi. Bu veriler Federal Rezerv’in gelecek ayki toplantısında faiz artırımlarını durduracağı beklentilerini destekliyor.
FED, Mart 2022’den bu yana gösterge faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 5,00-5,25 aralığına yükseltti. Banka geçen hafta 1980’li yıllardan bu yana en hızlı para politikası sıkılaştırma kampanyasını duraklatabileceğinin sinyalini verdi.
İthal akaryakıt fiyatları yüzde 4,5 artarken, petrol fiyatlarındaki yüzde 5,7’lik artış, doğal gaz fiyatlarındaki yüzde 17,4’lük düşüşü dengeledi. İthal gıda fiyatları ise yüzde 0,2 yükseldi.
Akaryakıt ve gıda hariç ithalat fiyatları değişmezken, çekirdek ithalat fiyatları Mart ayında yüzde 0,5 düştü. Dolar, ABD’nin ana ticaret ortaklarının para birimlerine karşı zayıfladı ve bu da çekirdek ithalat fiyatlarının daha fazla düşmesini engelliyor.
İthal sermaye mallarının maliyeti üst üste ikinci ayda yüzde 0,1 düştü. İthal motorlu araç ve parça fiyatları sabit kalırken, motorlu kara taşıtları hariç tüketim mallarının maliyeti yüzde 0,2 arttı.
Çin’den yapılan ithalat fiyatları yüzde 0,3 düşerek bu yılki düşüşünü genişletti. Çin ithalat fiyatları yıllık bazda yüzde 1,9 düşüş yaşadı. Nisan ayında Japonya, Kanada, Meksika ve Avrupa Birliği’nden yapılan ithalatlar daha pahalı oldu.
Rapor ayrıca, Mart ayında yüzde 0,6 düşen ihracat fiyatlarının Nisan ayında yüzde 0,2 arttığını ortaya koydu. Mısır, kuruyemiş, et ve sebze fiyatlarındaki artışın düşen meyve ve soya fasulyesi fiyatlarını dengelemesi nedeniyle tarımsal ihracat fiyatları yüzde 0,4 arttı.
İhracat fiyatlarında, Mart ayındaki yüzde 5,2’lik düşüşün ardından Nisan ayında yıllık bazda yüzde 5,9 düşüş yaşandı. Bu Mayıs 2020’den bu yana en büyük düşüş oldu.