Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan konusundaki söylemleri, Türkiye-ABD ilişkilerine yansıdı. Atina için sık sık tehditvari söylemlerde bulunan Erdoğan’ın son çıkışı, Yunanistan kanadında tepkiyle karşılandıktan sonra benzer reaksiyon ABD tarafında da görüldü.
Erdoğan’ın Atina’yı vurmakla tehdit etmesinin ardından NATO kartını kullanan Yunanistan’ın evrensel kınama talebi Washinton’da karşılık buldu. ABD Dışişleri Bakanlığı, NATO üyesi Türkiye’nin, müttefikini tehdit etmesini kınadı.
Konuya ilişkin günlük basın toplantısında açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Erdoğan’ın ifadelerini “kışkırtıcı” olarak tanımladı.
İki ülke arasında yaşanan gerilimin ABD tarafını rahatsız ettiğine dikkat çekerek, “Kendi NATO müttefiklerimiz arasında birlik ve iş birliğine en çok ihtiyaç duyulan bir zamanda özellikle üzücü” dedi.
Her iki taraf için de çağrıda bulunan Price, NATO müttefiklerinin tehdit içerikli, kışkırtıcı çıkışlardan kaçınmalarını istedi.
Mevcut tavrın, tansiyonu daha çok artırmaktan başka bir işe yaramadığının altını çizerek, Rusya’ya karşı kenetlenmek gerektiğini savundu.
Sözcü Price, yaratılan gerilim için “İttifakın potansiyel olarak Rusya’da karşı karşıya olduğu ve tabii ki Ukrayna halkının Rus saldırganlığından kaynaklanan devam eden aktif tehdidinden uzaklaştırmaktır” dedi.
Yunanistan Türkiye’yi Kuzey Kore’ye Benzetmişti
“Bir gece ansızın gelebiliriz” söylemiyle gerilimin fişeğini ateşleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta sonu yaptığı konuşmada benzer çıkışta bulunmuştu. Erdoğan’ın, “Atina rahat durmazsa vururuz” ifadesi ise Atina gündeminde bomba etkisi yaratmıştı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin NATO üyeliğine yüklenmiş, “NATO üyesi bir müttefik ülke tarafından Yunanistan’a füze saldırısı tehdidinde bulunulması kabul edilemez ve evrensel olarak kınanacak bir şey” demişti.
“Kuzey Kore tavrına Kuzey Atlantik İttifakı’nda yer yok ve olmamalı” diyerek, Kuzey Kore’ye benzettiği Türkiye’nin NATO’daki varlığını sorgulamıştı.