Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan süreçte giderek artan enerji krizi Avrupa ülkelerini ağır bir şekilde etkilerken, ülkeler gelecek dönemleri düşünerek alternatif enerji kaynakları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden oluşan bir grup, açık deniz rüzgar enerjisi üretim kapasitesini artırmaya yönelik kararlar alındığını duyurdu.
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Salı günü yaptığı açıklamada, Baltık Denizi’ne kıyısı olan sekiz AB ülkesinin Rus enerjisine bağımlılığı azaltmak için önemli bir adım attığını söyledi.
Açık Deniz Rüzgar Enerjisi Üretiminde Önemli Karar
Frederiksen, grubun 2030 yılına kadar açık deniz rüzgar enerjisi üretim kapasitesini yedi kat artırmayı kabul ettiğini belirtti.
Anlaşma, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Baltık Denizi sınırındaki Danimarka, Almanya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Finlandiya ve İsveç’ten bakanlar ve milletvekillerinin katılımıyla gerçekleşen bir zirvede yapıldı.
Bu hamlenin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana bazı ülkelere gaz arzını azaltması veya durdurmasının ardından gelmiş olması dikkat çekti.
Frederiksen, Enerji Bağımlılığına Dikkat Çekti
Frederiksen, Kopenhag’daki enerji zirvesinde yaptığı açıklamada enerji alanındaki büyük potansiyellerden bahsederken şu ifadeleri kullandı:
“Açık deniz rüzgar enerjisi için büyük bir potansiyeli paylaşıyoruz. Açıkçası fosil yakıtlara bağımlı olduğumuz sürece savunmasızız.”
Baltık Denizi’nin şu anda 2,8 gigawatt (GW) açık deniz rüzgar kapasitesine sahip olduğu biliniyor. Bu kapasitenin neredeyse tamamı ise Danimarka ve Alman sularında bulunuyor.
Bu arada kış dönemi yaklaşırken Avrupa ülkelerindeki enerji krizi giderek büyüyor. Geçtiğimiz günlerde, artan enerji fiyatlarının dikkat çektiği İngiltere’de faturalardaki üst sınırın yüzde 80 artacağı açıklanmıştı. Fiyat sınırında değişikliğe gerekçe olarak rekor yüksek seviyelerdeki küresel gaz fiyatları gösterilmişti.