Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümüne yaklaşılırken, savaş cephesindeki yüksek tansiyon ve Avrupa’nın sert tavrı sürüyor. Rusya’nın zaman zaman geri çekilmeleriyle savaşın sona erebileceğine yönelik beklentiler ise bugün Avrupa Birliği’nin (AB) aldığı kararla çıkmaza girdi.
Ukrayna topraklarını ilhak ettiği gerekçesiyle Rusya’ya bir yıla yakın zamandır yaptırım uygulayan AB, bugün aldığı kararla yaptırımlara tamam değil, devam dedi.
AB Konseyi, 6 ay daha Rusya için ekonomik yaptırım uygulama kararı aldığını duyurdu.
Konseyden yapılan açıklamada, Rus ekonomisinde özellikle belli başlı sektörlerin hedef alındığı sektörlere yönelik yaptırımların 31 Temmuz 2023 gününe kadar uzatılacağı bildirildi.
2014’ten Beri Yaptırım Uygulanıyor
Açıklamada, Moskova’ya yönelik olan yaptırımların evveliyatının savaş öncesine dayandığına dikkat çekildi.
2014 yılında Kırım’ı ilhak ederek Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmaya çalışan Rusya’ya bu haksız tavrından dolayı yaptırım uygulanmaya başlandığı hatırlatıldı.
24 Şubat 2022 tarihinde askeri operasyon adı altında Ukrayna topraklarını işgal etmesiyle de yaptırımların sıkılaştırıldığı söylendi.
AB Konseyi tarafından alınan yaptırım kararının içeriği hakkında yapılan açıklama şöyle:
“Şu anda ticaret, finans, teknoloji ve çift kullanımlı mallar, sanayi, ulaşım ve lüks mallar üzerindeki kısıtlamalar dahil olmak üzere geniş bir sektörel önlemler yelpazesinden oluşmaktadır. Ayrıca, deniz yoluyla taşınan ham petrolün ve bazı petrol ürünlerinin Rusya’dan AB’ye ithalatının veya transferinin yasaklanması, birkaç Rus bankasının SWIFT’inin kaldırılması ve Kremlin destekli çok sayıda dezenformasyon kuruluşunun yayın faaliyetlerinin ve lisanslarının askıya alınması da kapsanıyor.”