Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından Schengen’in Durumu Raporu 2023 adlı belge hazırlanarak AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi ile Bölgeler Komitesi’ne gönderildi. Komisyon raporda, Schengen Vizesi konusunda üye ülkelere eleştiride bulundu.
kolayca yatırım yapın
AB Komisyonu, Schengen Vizesi alım sürecinde son dönemde uzun işlem süreleri ve ret kararlarıyla gündeme gelen AB üyesi ülkeleri eleştirdi.
Hazırlanan raporda, Covid-19 salgınının bitmesiyle küresel hareketliğin yükselmesi ile Schengen Vizesi başvurularında da keskin bir artışın olduğu anımsatıldı. Bu durumunsa vize randevuları ve başvurularının işlenmesinde ciddi gecikmelere yol açtığına işaret edildi.
Bazı durumlarda ise başvuruda bulunanların randevu alabilmek için acentelere veya kişilere 500 euroya kadar ödeme yaptıkları öne sürüldü.
İstihdamın Artırılması için 88 Milyon Euroluk Fonun Kullanılabilir
Üye ülkelerin vize başvurusunda bulunanlara Schengen Vizesi başvuru süreciyle ilgili sıklıkla yetersiz ve yanlış bilgiler verdiği bildirilen raporda, bu durumun göç ve güvenlik riskleri değerlendirmesinin niteliğini etkilediği paylaşıldı.
Raporda; “Bu eksikliklerin sonuçları, üye ülkeler ile AB’nin itibarının zedelenmesinden özellikle turizm sektöründeki ekonomik kayba ve aile temasları ile iş ilişkilerinin bozulmasına kadar çok çeşitlidir.” ifadeleri yer aldı.
Schengen Vizesi ile ilgili olumsuz durumun düzeltilmesi için üye ülkelerin konsolosluklarında başvuru incelemesi yapacak yeterli personelin istihdam edilmesi yönünde öneride bulunuldu.
Komisyon hazırladığı raporda, istihdam artırılmasına yönelik ortak vize politikasına operasyonel destek için Entegre Sınır Yönetimi Fonu’ndan ayrılan 88 milyon euroluk fonun kullanabileceğini bildirdi.
Tüm bunlara ek olarak AB Komisyonu, konsolosluklardaki yerel personelin bilgi ve kaynaklarının daha iyi kullanılması için üye ülkelere konsolosluklardaki verimsiz iş akışının düzenlenmesini tavsiye etti.
Ayrıca uzun geçerlilik süreli çok girişli vizelerin verilmesinin, sürece ayrıca verimlilik kazandıracağına da vurguda bulunuldu.
KAYNAK: AA