Avrupa Birliği blok genelinde nihai enerji tüketimini 2030 yılına kadar yüzde 11,7 oranında azaltma hedefiyle bir anlaşmaya vardı. Yapılan anlaşma, AB ülkelerinden müzakereciler ile Avrupa Parlamentosu arasında bütün gece süren görüşmelerin ardından kabul edildi.
Enerji kullanımının azaltılması hedefi, ülkelerin daha az enerji harcamak için hava akımı olan milyonlarca binayı yenilemesini gerektiriyor. Çoğu Avrupa binası fosil yakıtlarla ısıtıldığından, politika AB’nin iklim değişikliğiyle mücadele çabaları için büyük öneme sahip.
Parlamentonun baş müzakerecisi Niels Fuglsang, anlaşmanın iklimin yararına ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in aleyhine gerçek bir değişiklik anlamına geldiğini söyledi. Müzakereciler, 2030’da bloktaki haneler ve fabrikalar gibi son kullanıcılar tarafından tüketilen enerjinin, o tarihe kadar beklenen kullanımdan yüzde 11,7 daha düşük olması gerektiği konusunda anlaştılar.
Ancak anlaşma, geçen yıl Avrupa Komisyonu’nun Moskova’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra AB’nin ülkelerin Rus fosil yakıtlarından daha hızlı vazgeçmesine yardım etmesi gerektiğini söylediği yüzde 13 hedefinin gerisinde kaldı.
Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Coalition for Energy Savings’in Genel Sekreteri Arianna Vitali, AB’nin 2027 yılına kadar Rus fosil yakıtlarını bırakma hedeflerine atıfta bulunarak, “Mevcut enerji verimliliği direktifini geliştiriyor, ancak REPowerEU hedeflerini karşılamak için gereken ölçüde değil.” diye konuştu.
AB Parlamentosu yüzde 14’lük daha yüksek bir hedef isterken, bazı blok ülkeleri daha düşük bir oran olan yüzde 9 için bastırdı. Belirlenen hedef yasal olarak ülkeleri bağlıyor. Ülkeler kendi bağlayıcı olmayan ulusal hedeflerini belirleyecek, ancak bunların toplamı yüzde 11,7 hedefine ulaşamazsa, Avrupa Komisyonu yaptırımda bulunacaktır.
2024’ten 2030’a kadar ülkeler, her yıl nihai enerji tüketiminin ortalama yüzde 1,49’unu tasarruf etmek zorunda kalacak. AB ülkeleri her yıl bu tür binaların toplam taban alanlarının en az yüzde 3’ünü yenileyerek, kamuya ait binaların tadilatlarını hızlandırmakla yükümlü olacak.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için son oylama Avrupa Parlamentosu’nda ve AB ülkelerinde yapılacak.