Bugün Strazburg’da bir araya gelen Avrupa Parlamentosu (AP) genel kurulu, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde uygulanan asgari ücrette değişiklikleri içeren yasayı onayladı. AP’nin onayıyla birlikte AB ülkelerinin, asgari ücretleri belirlerken geçim maliyetini hesaba katmaları kararlaştırıldı.
AB’ye üye ülkelerde asgari ücretin belirli bir yaşam standardına imkan verecek seviyede olmasını öngören yasada, yüksek enflasyon göz önüne alındı.
AP Sosyalistler ve Demokratlar milletvekili Agnes Jongerius yaptığı konuşmada, “Market fiyatları, enerji faturaları ve ev masrafları patladı. İnsanlar gerçekten ayın sonunu getirmekte zorluk çekiyor. Kaybedecek zamanımız yok, çalışmanın yeniden karşılığı olmalı” şeklinde açıklama yaptı.
Her Ülke Kendi Miktarını Belirleyecek
AP’de kabul edilen yasa, uygulamaya alındığında asgari ücret miktarı her AB ülkesinde değişkenlik gösterecek. AB ülkeleri, kendi ekonomilerine uygun olarak, çalışanların ücretlerinde asgari sınırı belirleyecek.
Ücretlerde genel geçer kıstas, AP’den çıkan standartlar olacak. Bu standartlar, “hayat pahalılığı ve geniş çerçevede ücret düzeylerini dikkate alarak çalışanların yeterli bir yaşam düzeyine ulaşması” olarak belirlendi.
AP kurulundan çıkan yasal düzenleme, AB üyesi ülkelerde iş sözleşmesi olan veya iş ilişkisi bulunan çalışanları ilgilendiriyor.
Düzenlemenin, bu yılın sonunda toplanacak olan AB Konseyi’nin de onayıyla birlikte iki yıllık bir geçiş sürecinin ardından uygulamaya alınması planlanıyor.
Üye ülkeler arasında en yüksek asgari ücretler Lüksemburg, İrlanda ve Almanya’da; en düşük ücretler ise Bulgaristan, Letonya ve Estonya’da uygulanıyor.
Türkiye’de Asgari Ücretin Durumu Ne?
Asgari ücret, yanlış kanıların aksine, hemen hemen tüm çalışan grubunda geçerli ücret değil, minimum ücret olarak tanım bulmaktadır.
Asgari ücret, yasal bakımdan işçilere ödenebilecek en düşük seviyeyi tespit etmek ve çalışanların daha düşük ücretlere çalıştırılmasının önüne geçmek için uygulamaya konulmuştur.
Yüksek enflasyonla mücadele eden ülkelerden olan Türkiye’de asgari ücret, bir yılda iki kere zamlanmış, en son Temmuz ayındaki yüzde 30’luk ara zamla net 5.500 lira olarak güncellenmişti.
Ancak son verilere göre asgari ücret, Türkiye İşçi Sendikası Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) geçen ay açıkladığı 6 bin 889 lira olan açlık sınırının altında kalmıştı.