Avrupa Birliği, 2030 yenilenebilir enerji hedeflerini artırmaya hazırlanıyor. Blok, emisyonları hızla düşürmeye ve Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmaya çalışırken, fosil yakıtlardan uzaklaşmayı hedefliyor.
AB milletvekili Markus Pieper, Avrupa Konseyi ve Parlamento müzakerecilerinin 27 ülkeden oluşan bloğun enerjisinin yüzde 42,5′inin rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir teknolojilerden sağlanması için geçici bir anlaşmaya vardıklarını söyledi. Pieper, anlaşmayı Avrupa’nın enerji geçişi için iyi bir gün olarak tanımladı.
Anlaşmanın, bloğun yüzde 45′lik bir paya ulaşmasını sağlamak için yüzde 2,5′lik ek bir hızlandırmayı içerdiği belirtildi. Süreç, AB’nin, Aralık 2018′den beri yürürlükte olan, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjide yüzde 32′lik bir paya yönelik mevcut yenilenebilir enerji hedefinin yerini alacak şekilde revize edildi.
Teklifin AB üye devletlerinin Konsey’deki ve ardından Parlamento’daki temsilcileri tarafından onaylanması gerekiyor. Avrupa Birliği, 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor. Orta vadede sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar en az yüzde 55 oranında azaltılması planlanıyor
Rusya’nın Şubat 2022′den bu yana Ukrayna’yı tam ölçekli işgali ve ardından gelen bir enerji krizi, son aylarda bölgenin enerjiye bakışını temelden değiştirdi. Bloğun milletvekilleri, bölgenin hedeflerini bu yeni gerçekliğe uygun hale getirmeleri için baskı altına girdi.
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgali sonrası AB, 2027 yılına kadar Rus fosil yakıtlarından vazgeçmeyi taahhüt ediyor. Kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtların kullanılması, küresel bir iklim krizinin başlıca itici gücü olarak görülüyor.