Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) tarafından yapılan açıklamada çelik sektörü 2023 yılı ve 2024 yılı değerlendirildi. Buna göre 2023 yılında Türkiye’nin ham çelik üretiminin, Nisan ayından itibaren yatay bir seyir izlediği yılın üçüncü çeyreğinde ise artış eğilimine girdiği kaydedildi.
Yazılı açıklamada Kasım ayında çelik üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,4 oranında artış gösterdiği belirtildi.
Kısmi toparlanmada etkili olan nedenler ise şu şekilde açıklandı:
“Deprem felaketinden sonra tüm tesislerin üretime başlaması, enerji girdi maliyetlerinin makul seviyelere düşmesi, yılın 3. çeyreğinden itibaren 6 milyon ton civarında yeni kapasitelerin devreye girmesi.”
En fazla üretim artışının yaşandığı aylarda dahi, üretim son üç yıldaki ortalamanın altında kaldığı aktarıldı.
2021 yılında 3,4 milyon ton seviyesine ulaşan aylık ortalama üretimin 2023 yılında 2,8 milyon tonun altında kaldığı kaydedildi.
2023 yılının ilk 11 ayında çelik ürünleri ihracatında yüzde 34,4, ham çelik üretiminde ise yüzde 6,1 azalış olmasına rağmen ithalatın yüzde 18,3 arttığı belirtilerek, “Ülkemizde yüzde 50’ye yaklaşan atıl kapasiteye rağmen, tüketimde yaşanan yüzde 17 oranındaki artışın, yurtdışına transfer edildiğini göstermektedir.” ifadeleri kullanıldı.
Söz konusu açıklamada 2021 yılı esas alındığında, ihracattaki düşüşün yüzde 50’ye yaklaştığı belirtildi.
Geçen yılın 2. yarısında devreye giren yeni kapasiteler ile 2024 yılında üretim ve ihracat rakamlarında önemli artış öngörüldü. Sektördeki yatırım artışlarını ağırlıklı bir şekilde yurt içi tüketimdeki artışların desteklediği bildirildi.
“Türkiye’nin Cari Açığının Kapatılmasına Katkı Sağlayacak”
2024 yılında kapasite kullanım oranının şu şekilde artacağı belirtildi:
“ Enerji maliyetlerinin makul seviyelerde kalması, dampingli ve devlet destekli ürün ithalatına karşı etkin koruma tedbirlerinin uygulanması ve Dahilde İşleme Rejimi’nin yurt içi girdi tedariğini engellemeyecek çerçeveye oturtulması.”
Bu kapsamda sektörün 2021’deki 40,4 milyon tonluk üretim seviyesini aşacağı ve 2022’deki 15,2 milyon tonluk ihracat seviyesini geride bırakarak Türkiye’nin cari açığının kapatılmasına önemli ölçüde katkı sağlayacağı bildirildi.